BiH

Helez: OSA je osam godina bila pod političkim utjecajem SDA

Ministar odbrane BiH Zukan Helez oglasio se povodom imenovanja novog rukovodstva OSA-e.

FOTO: PRINTSCREEN / N1
FOTO: PRINTSCREEN / N1

Helez je član Izvršno obavještajnog odbora koji je potvrdio imenovanje novog rukovodstva na čelu sa Almirom Džuvom.

Nakon što je ovaj odbor potvrdio prijedlog, to je isto uradilo i Vijeće ministara BiH čime je konačno dužnosti razriješen Osman Mehmedagić Osmica.

“Danas sam prisustvovao sjednici Izvršno-obavještajnog odbora na kojoj je pokrenuta smjena direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića. Ovu smjenu su podržali i druga dva člana Izvršno-obavještajnog odbora.

Nakon sjednice ovog odbora uslijedila je sjednica Vijeće ministara BiH na kojoj je direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić definitivno smjenjen sa te pozicije”, objasnio je Helez.

Kaže da je time nova vlast, predvođena SDP-om, provela predizborna obećanja iz svoga programa.

“A to je prvenstveno obećanje da će institucije BiH biti odgovorne građanima i državi BiH. U posljednjih osam godina Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) bila pod političkom kontrolom SDA. U ovom periodu rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) obilježen velikim brojem afera. Možda i jedna od najvećih je da li je, sada već bivši direktor imao potrebne obrazovne kvalifikacije da upravlja jednom od najvažnijih agencija u BiH. Bilo kako bilo, to od danas postaje pitanje za Tužilaštvo BiH”, rekao je Helez.

Za novog direktora Almiru Džuvu kaže da ne sumnja da će dobro raditi.

“Ne sumnjam da će novi direktor rukovoditi ovom institucijom u najbolje interesu države BiH i njenih građana”, naveo je Helez.

Prihvati notifikacije