Sarajevo

Haris Pašović kritizirao Benjaminu Karić: "Cijenim gradonačelnicu, ali šokantno je..."

Uputio je kritiku aktuelnoj vlasti u Sarajevu, a posebno gradonačelnici...

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Međunarodno poznati i nagrađivani pozorišni reditelj iz Bosne i Hercegovine, Haris Pašović, oštro je kritikovao vlasti u Sarajevu, posebno gradonačelnicu Benjaminu Karić kazavši da ga je sramota nakon što je vidio da “gradonačelnica rukom po ulici dijeli baklave”.

Pašović je u programu N1 poručio da se nadležni moraju držati evropskih i civilizacijskih standarda.

Cijenim gradonačelnicu s kojom sam imao nekoliko sastanaka, ali ono da gradonačelnica rukom na ulici dijeli baklave je šokantno. Kakav je to način? Meni je neprijatno i sramota me je. Gdje mi živimo, na šta to liči? Ovo je evropski grad. Moramo da održimo civilizacijski i evropski nivo. Šta ako se neko razboli zbog baklave koju su rukom dijelili”, poručio je Pašović u emisiji Dan uživo te je na upit voditeljice o tome da li je to ono što građani prihvataju odgovorio da postoje oni koji to ne prihvataju.

On je takođe kritikovao raniju odluku kantonalnog ministarstva obrazovanja u Sarajevu zbog skraćivanja nastavnih časova u školama tokom ramazanskog posta.

Pročitajte još

“Moramo podvući crtu. Živimo u sekularnoj zemlji i to je jedini model kako možemo i trebamo da živimo. I u takvoj sekularnoj zemlji dođe naredba iz ministarstva obrazovanja da se skrate časovi zbog iftara. To ne smijemo da dopustimo, to je teokratija. Danas dijete kad izvadi sendvič u vrijeme ramazana u školi, kažu mu da je vlah i da je protiv Boga. Dijete kada zovne ‘tata’, gledaju ga kao da je pao s Marsa jer ga ne zove ‘babo’, to je kada govorimo ovdje – za Sarajevo – a isto možemo reći za mjesta gdje je hrvatska ili srpska većina. Tamo gdje je srpska većina obdaništa blagosiljaju popovi”, kritikovao je bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović.

Naglasio je da se u Bosni i Hercegovini neprekidno proizvodi atmosfera straha:

“Budućnost ne možemo da gradimo ako ćemo stalno boraviti u ratu. Već su odrasle generacije koje nemaju nikakve veze s tim ratom, ni sa uzrocima rata, a žive u posljedicama”, rekao je između ostaloga Pašović u programu N1.

Cijelo gostovanje Harisa Pašovića u Danu uživo u povodu nedavno održane premijere pozorišne predstave ‘Svijet mogućnosti’ pogledajte ovdje.