Kolumne

Hapšenja

Nije mi zašto ljude hapse. U stvari pitanje je zašto postoji hapsana. Toga smo se nagledali na hiljade primjera. Kažu po zakonu. Pitanje je kojem? Valjda hapsana je za osuđene.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija / U tekstu nije prikazan događaj sa slike

Privedu čovjeka i puste ga. Ove što danas hapse žive i rade godinama bez podignute optužnice. Takvih slučajeva je na stotine. Ispade čim se nekom okrene na krivo on hapsi. Uhapsili predsjednika Vlade FBiH. I šta biva. Sada hapse ove iz Kliničkog centra Sarajevo, a ne hapse one druge. Čak imaju i treći. I tako redom. Ne hapse zbog diplome, a hapse zbog pranja para. Pa valjda je gore dobiti posao na osnovu diplome i godinama imati plate i preko plate.

To su milioni i milioni novaca. Zato stotine i stotine hiljada građana BiH odlazi iz zemlje. Što su milijarde gubitaka i 100.000 blokiranih računa.

Niko nije uhapšen niti kažnjen. Zato su se opremili da nas hvataju u saobraćaju za svaki prekršaj. Meni se ne mili proći kroz Olovo jer voziš 20 KM na sat po krivinama i iza kamiona. Čim izletiš na ravnicu oni izlete iza živice. Odmah kazna. I tako redom. Nema čekanja 10 godina.

Ispade da su kazne za narod. Kažu i haps je za ljude. Teško je ga dobiti jer ovo je demokratija. Ovi što su danas uhapšeni bili su direktori, ministri, premijeri. Takvih je bilo i na većim funkcijama. Svi oslobođeni. Džabe ljude hapse. Niko ne pita kako su nastale milijarde gubitaka budžetski i vanbudžetskih sredstava. Niko ne pita zašto su penzije male. Niko ne pita gdje su poreske prijave. Građanima je dosta i ovog hapšenja. Kakva je korist od respiratora, neprobušenih tunela, zatvorenih hidroelektrana, naštimanih tendera? Nikakva. Kakva revizija utoška javnog novca?

Koga to interesuje. Bitno je da se hapsi. Kakva je korist od respiratora u magacinu.Za novac niko ne pita. Svi hoće da budu direktori, ministri, premijeri. Znaju da od hapšenja nema opasnosti. Niko ne pita ima li sposobnih, a ne politički podobnih. To nikoga ne interesuje. Čak i onog državnog ministra.

I njega jučer za nešto uhapsili. Stvarno kakva korist od hapšenja. Ispade da je to postala čast. Kako reče žena junaku romana ” Tvrđava”, Ahmetu Šabi: “Baš si mi drag što nisi niko i ništa”. I tada su hapsili viđene. Isto kao danas.

Prihvati notifikacije