BiH

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić: Nadam se da će Tužilaštvo BiH otvoriti predmet u vezi s filmom "Sarajevo safari"

Gradonačelnik Istočno Sarajeva Ljubiša Ćosić očekuje da će Tužilaštvo BiH, na osnovu krivične prijave, otvoriti predmet u vezi sa dokumentarnim filmom "Sarajevo safari" na bazi činjenica i dokaza.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

-Nadam se da će ovaj predmet biti otvoren i da će se suditi na bazi činjenica i dokaza, kao što su otvorili predmet na osnovu krivične prijave gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić, rekao je Ćosić.

Ćosić je 14. oktobra podnio krivičnu prijavu protiv Mirana Zupaniča, režisera i scenariste filma “Sarajevo safari”, te organizatora petog “AJB DOC” film festivala, na kojem je ovaj film prikazan zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

U obrazloženju prijave navodi se da je slovenački režiser 29. avgusta dao intervju za medijsku kuću “Al Jazeera Balkans” povodom svog novog “dokumentarnog” filma “Sarajevo safari” u kojem su iznesene tvrdnje o “lovu na ljude” na sarajevskom ratištu tokom građanskog rata u BiH, odnosno o tome da su bogati stranci novcem plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju i ubijaju civile u Sarajevu.

-Ovakve tvrdnje, iako iznesene bez ijednog materijalnog dokaza, izazvale su negativne reakcije među srpskim stanovništvom u BiH, dok su u dijelu bošnjačke javnosti dočekane kao potvrda ranije formiranog stereotipa da su Srbi agresori i zločinci, što je dovelo do dodatne netrpeljivosti i raspirivanja mržnje među narodima u BiH, istakao je Ćosić u krivičnoj prijavi.

Gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić saopštila je juče da je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet u vezi sa dokumentarnim filmom “Sarajevo safari”, tačnije NN lica o kojima se govori u filmu. Tužilaštvo BiH je obavijestilo Karićevu da je u ovom predmetu imenovan tužilac.

Prihvati notifikacije