Sarajevo

Gradonačelnica Sarajeva objavila ko je besplatno operisao 72 djece: "Svi trebamo znati za ovu plemenitu priču"

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva danas je u Vijećnici prisustvu djece i roditelja, u Vijećnici uručila zahvalnice doktorima.

FOTO: FACEBOOK BENJAMINA KARIĆ
FOTO: FACEBOOK BENJAMINA KARIĆ

“Želim da večeras upoznate ljude čija plemenitost nema granicu, a koji su od 2002. godine, izmjestili u Italiju i besplatno operisali 72 djece širom Bosne i Hercegovine.

Danas sam u prisustvu djece i roditelja, u Vijećnici uručila zahvalnice dr. Ettore Pedretti, dr. Senki Dinarević Mesihović i Aidi Sejdić Melezović. HVALA vam u ime svih Sarajki i Sarajlija, u ime svih Bosanaca i Hercegovaca jer ste spašavali živote onog najvrjednijeg što imamo, živote naše djece.

Smatram da svi trebamo znati za ovu plemenitu priču.

Dr. Ettore Pedretti i Aida Sejdić-Melezović su 2001. godine pokrenuli realizaciju ideje o organizaciji pomoći djeci sa urođenim srčanim manama iz Bosne i Hercegovine. Ideja je bila da doktor osigura fondove i preglede u Italiji, a da Aida radi koordinaciju sa ljekarima u BiH, organizaciju viza, potrebne dokumentacije i transporta pacijenata, te smještaja za djecu i roditelje. Sve aktivnosti od 2001. godine realizovane su na humanitarnoj-volonterskoj osnovi.

Uspostavljanjem kontakta sa dr. Senkom Dinarević- Mesihović 2002. godine, postavljeni su temelji za projekat koji traje do danas i gdje je zajedničkim radom i aktivnostima, osigurano liječenje- pregledi i operacije – za 72 djece iz Bosne i Hercegovine.

Svoj veliki doprinos u osiguranju uslova za boravak roditelja i djece u Italiji, dale su organizacije Fiorenzuola Oltre i Confini i Bambino Cardiopatico Piacenza, te veliki broj volontera i članova bh zajednice u Piacenzi.

Operativni zahvati su realizovani u najvećem broju na klinici Sant Orsola u Bologni, te u Modeni, Parmi i Milanu.

Troškovi liječenja su pokriveni iz fondova regije Emilija Romagna, a pomoć u prevozu hitnih slučajeva pružale su Hitna pomoć Kantona Sarajevo i EUFOR. Još jednom, iz dubine srca, hvala”, napisala je Karić.

Prihvati notifikacije