Svijet

"To nam radi vaspitačica": Otac se igrao sa kćerkom, pa otkrio strahotu

Dvije vaspitačice iz vrtića u Aleksadropolisu su pod istragom zbog sumnje da su najmanje jedno dijete zaključavale u ostavu bez svjetla po kazni.

FOTO: ILUSTRACIJA/MOJDOKTOR.BA
FOTO: ILUSTRACIJA/MOJDOKTOR.BA

Istraga je otpočela nakon što je otac trogodišnje djevojčice iznio šokantne tvrdnje da je njegovo dijete zlostavljanju u vrtiću.

Otac se obratio nadležnima nakon što je njegova kćerkica počela čudno da se ponaša tokom igre.

On se igrao sa kćerkicom kada je devojčica uzela lutku, počela da viče na nju, a potom je lutku gurnula u špajz i isključla svjetlo. Kada ju je upitao zašto je to uradila i gdje je vidjela da se to tako radi, djevojčica je odmah odgovorila: “Tata, to nama vaspitačica radi u vrtiću”.

Jedna od vaspitačica je priznala da je koristila ostavu u sobi da “smiri nemirnu djecu”, te je uputila pisano izvinjenje roditeljima.

Pročitajte još

Majka djevojčice uz pomoć koje je otkriven slučaj ispričala je kako je vaspitačica rekla da je primjenjivala taj sistem kažnjavanja nemirne djece, ali da “djeca nisu bila zatvorena u mračnoj ostavi duže od dva, tri minuta”.

“Tada su nama neke stvari postale jasne. Moje dijete, koje nije plašljivo, posljednjih dva, tri mjeseca, kad god bi pao mrak, počelo je da se boji. Tražilo bi od nas da upalimo svjetlo. Dijete se budilo tokom noći i govorilo da neće u vrtić”, tvrdi majka.

Majka kaže da je vaspitačica rekla da je nemirnu djecu tako “smirivala”.

“Ona je smijenjena, a naša djeca su prebačena u druge grupe. Očekujemo da zaposle dvije nove vaspitačice”.

Zamjenik gradonačelnika Aleksandropolis Ilijas Dasteridis rekao je da se grad kategorički protivi takvoj praksi.

“To nije u skladu sa ulogom edukacije i vaspitanja, a kamoli u slučajevima kada su u pitanju djeca mlađa od tri godine. Sve se sada radi po zakonu. Vaspitačica je priznala djelo, njeno pisano izvinjenje je stiglo i na adresu direktora vrtića, gradonačelnika i u moj kabinet. U pismu je istakla da su neka djeca pozitivno reagovala na njenu taktiku… Sada intenzivno radimo na zapošljavanju novog osoblja”, rekao je Dasteridis.

Gradonačelnik je rekao da je pet porodica, čija djeca su išla u vrtić, podnijelo tužbu zbog sličnog ponašanja prema njihovoj djeci.