IT

Google predstavio Gemini - svoj najveći i najsposobniji AI model

Google je predstavio Gemini, svoj najnapredniji i najsposobniji model vještačke inteligencije (AI), sa naprednim multimodalnim mogućnostima

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Google Gemini je revolucionarni model koji predstavlja korak naprijed u AI tehnologiji, nudeći najsavremenije performanse u poređenju sa postojećim velikim jezičnim modelima (LLM).

Veliki jezični model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje, prenio je It Mixer.

Kompanija za sada planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda kako bi ih koristili u svojim aplikacijama. Gemini će da se koristi za pokretanje Google-ovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava da odgovori na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Razvijen od strane Google DeepMind, na čelu s izvršnim direktorom i suosnivačem Demisom Hassabisom, Gemini predstavlja dokaz Google-ove stalne predanosti tome da bude kompanija na prvom mjestu za AI.

Gemini je najveće Google-ovo predstavljanje vještačke inteligencije do sada, njegov pokušaj da nadmaši konkurente OpenAI i Microsoft u trci za prednost na AI polju . Nema sumnje da je model najbolji u klasi u širokom rasponu mogućnosti – „mašina za sve“ , kako to kaže jedan poznavaoc problematike.

„Ovaj model je inherentno sposobniji“, rekao je Sundar Pichai, izvršni direktor Google-a i njegove matične kompanije Alphabet, za MIT Technology Review.

“To je platforma. AI je duboka promjena platforme, veća od weba ili mobilnih uređaja. To predstavlja veliki korak za nas” , dodao je Pichai.

Model prikazuje impresivan niz mogućnosti, posebno u multimodalnom razumijevanju – opcija koja mu omogućuje obradu i besprijekorno kombinovanja različitih vrsta informacija, uključujući tekst, kod, zvuk, sliku i video.

„Novi Google Bard pojačan Geminijem u početku će biti dostupan na engleskom jeziku u više od 170 zemalja, ne uključujući EU i UK. Takva odluka je donesena kako bi se Google prije toga posavjetovao sa lokalnim regulatorima“ , kaže Sissie Hsiao, potpredsjednik Google-a, koja je zadužena za Bard.

Prihvati notifikacije