IT

Zaokruži i pretraži: Nova opcija za Googleu

Google je najavio inovaciju u pretraživanju na Android telefonima, nazvanu „Circle to Search“ ili „Zaokruži i pretraži“.

FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH
Ilustracija

Ova funkcija omogućava korisnicima da pretražuju iz bilo koje aplikacije na svom telefonu putem gestikulacije, uključujući zaokretanje, presijecanje ili dodirivanje onoga što ih zanima.

Cilj ove funkcije, kako je objasnio Google, jeste stvaranje prirodnije interakcije sa Google pretragom, posebno kada korisnici pregledavaju slike ili fotografije u aplikacijama ili komuniciraju sa prijateljima.

Na primjer, ako razgovarate o restoranu, dovoljno je dodirnuti ime restorana kako biste videli više detalja o njemu, ili povući prstom preko niza riječi da biste ga pretvorili u pretragu. Kada je riječ o vizuelnoj pretrazi, korisnici mogu zaokružiti deo ekrana koji ih zanima, na primjer, naočare za sunce koje nosi poznata ličnost, i automatski će se pokrenuti pretraga, eleminišući potrebu za posebnim ulaskom u Google aplikaciju.

Rezultati pretrage variraće u zavisnosti od upita korisnika i Google Labs proizvoda koje koriste. Za jednostavne tekstualne pretrage, korisnici će možda vidjeti tradicionalne rezultate, dok će upiti koji kombinuju sliku i tekst, poznati kao „multisearch“, koristiti generativnu veštačku inteligenciju za pružanje relevantnih informacija, prenosi It mixer.

Prihvati notifikacije