Ako želite da se zaštitite od GMO paradajza, došli ste na pravu adresu. Zašto? Zato što imamo efikasne načine da prepoznamo domaći i zdrav paradajz
Ako kupujete paradajz u pakovanju on će biti različito obilježen.
1. Označavanje i kod
GMO voće i povrće označeno je četvorocifrenim kodom , dok je organsko voće i povrće, uključujući paradajz, označeno petocifrenim kodom.
2. Početni kodni broj
Organsko povrće i voće je kodirano sa pet cifara, koje uvijek počinju brojem 9. Genetski modifikovano (GMO) voće i povrće je kodirano sa četiri cifre i uvijek počinje brojem 8.
Pored ukusa, paradajz ima i brojne zdravstvene prednosti. Bogat su izvor vitamina C , čime jačaju imunitet.
Pored toga, možemo pronaći mnogo vitamina B i beta-karotena , koji smanjuje štetne efekte slobodnih radikala. Likopen (prirodni pigment koji ih čini crvenim) prisutan u paradajzu je snažan antioksidans. Smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Tokom kuhanja, sadržaj likopena u paradajzu se povećava, pa ga proizvodi od paradajza sadrže mnogo više od svježeg. Dnevnu potrebu za ovim sastojkom zadovoljiće jedan paradajz, čaša njihovog soka ili dvije kašičice kečapa, ali domaćeg.