IT

Globalno tržište kompjutera polako se oporavlja, a 2024. bi mogla biti dobra godina

Svjetske isporuke kompjutera su na rubu oporavka nakon sedam uzastopnih kvartala pada, prema Canalysu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Očekuje se da će se tržište vratiti na rast od 5% u 4. kvartalu 23., potaknuto snažnom blagdanskom sezonom i sve boljim makroekonomskim okruženjem. Gledajući unaprijed, predviđa se da će isporuke za cijelu 2024. godinu doseći 267 miliona jedinica, što je 8% više nego 2023. Trend će osjetiti ciklus osvježavanja Windowsa i pojavu uređaja koji podržavaju AI i Arm.

“Globalno tržište osobnih računala je na putu oporavka i trebalo bi se vratiti na razine isporuka iz 2019. do sljedeće godine”, rekao je analitičar Canalysa Ben Yeh.

“Utjecaj umjetne inteligencije na industriju osobnih računala bit će dubok, s vodećim igračima među proizvođačima originalne opreme, proizvođačima procesora i pružateljima operativnih sustava usmjerenih na isporuku novih modela sposobnih za umjetnu inteligenciju 2024. Ove će inicijative potaknuti potražnju za osvježavanjem, posebno u komercijalnom sektoru. Očekuje se da će ukupni udio u isporuci računala s AI-om biti oko 19% u 2024. To uključuje sve Mac proizvode M-serije uz novonastale ponude koje se očekuju u ekosustavu Windows. Međutim, kako se pojavljuju sve uvjerljiviji slučajevi upotrebe i funkcionalnost AI-ja postane očekivana značajka, Canalys predviđa brzi porast u razvoju i usvajanju računala s AI-om.”

“Nakon dužeg razdoblja odgođene kupnje, komercijalni segment je spreman za nagli porast potražnje 2024.”, rekao je Ishan Dutt, glavni analitičar Canalysa. “Osjećaj kanala oko poslovnih performansi računala sljedeće godine je pozitivan, s 47% partnera anketiranih u novembru predviđajući da će njihove isporuke Windows računala sljedeće godine porasti 10% ili više.

Mala i srednja poduzeća istaknuta su kao velika prilika, s nedavnim makroekonomskim poteškoćama koje su imale proporcionalno veći utjecaj na njihovu sposobnost izdvajanja proračuna za nabavku osobnih računala u posljednjih nekoliko kvartala.

Sljedeća godina također će donijeti proliferaciju osobnih računala temeljenih na Armu, uglavnom potaknutih Qualcommovim X Elite čipom. Dok će prihvaćanje u početku vjerojatno biti ograničeno, osobito u komercijalnim okruženjima, mogućnost poboljšanja energetske učinkovitosti i trajanja baterije bit će blagodat za ponude koje partneri mogu ponuditi kupcima“, zaključuje Dutt, piše ICTbusiness.

Prihvati notifikacije