Magazin

Glatko ili oštro brašno: Evo kako odabrati pravo za savršene kolače, hljeb i tjesteninu

Odabir između glatkog i oštrog brašna ključan je za postizanje željene teksture u pekarskim i slastičarskim proizvodima. Razlika između ova dva tipa brašna leži u njihovoj finoći mljevenja i sadržaju proteina, što direktno utječe na elastičnost, prhkost i strukturu tijesta.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Glatko brašno

Glatko brašno je fino mljeveno, s manjim česticama i nižim sadržajem proteina, što rezultira manjom količinom razvijenog glutena. Ova karakteristika čini ga idealnim za pripremu bijelog hljeba, peciva, buhtli, krofni, savijača, lisnatog tijesta, domaće tjestenine, mafina i mehkih biskvita.

Pročitajte još

Zahvaljujući svojoj finoći, glatko brašno omogućava tijestu da bude prozračno i mekano tijesto koje se lako razvlači bez pucanja.

Oštro brašno

Oštro brašno ima krupnije čestice i viši sadržaj proteina, što omogućava razvoj veće količine glutena. Ovo rezultira čvršćim i prhkijim tijestom, idealnim za prhke kolače, kekse, njoke, princes krofne, zgrušavanje variva i umaka kao i pohovanje.Advertisementhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.693.0_en.html#fid=goog_12949539010 seconds of 0 secondsVolume 0% 

Zbog svoje strukture, oštro brašno je posebno korisno kada je potrebno tijesto koje zadržava oblik i ima hrskavu teksturu, kao što je slučaj kod prhkih pita ili keksa.

Kombinacija za palačinke

Kod pripreme palačinki, često se preporučuje kombinacija glatkog i oštrog brašna u omjeru 1:1. Ova mješavina omogućava postizanje ravnoteže između mekoće i čvrstoće, rezultirajući palačinkama koje su mekane, ali se ne trgaju,

Pravilnim odabirom vrste brašna, možete značajno poboljšati kvalitetu svojih pekarskih i slastičarskih proizvoda, osiguravajući savršenu teksturu i okus.