Magazin

Gibanica "jednom rukom" za najbolji vikendaški doručak

Jednom rukom? Ova gibanica zaista se pravi jednom rukom.

FOTO: FINIRECEPTI.NET
FOTO: FINIRECEPTI.NET

Za pripremu vam ne treba više od petnaest minuta, a ukućani će je smazati u treptaju oka.

Samo je bitno da pratite par “fora i fazona” tokom pripreme, i eto doručka (ili večere) bez stresa i nervoze, prenosi Luftika.

Potrebno vam je:

– Pola kilograma kora za pite/gibanice

– 400 gr sitnog sira po izboru i ukusu

– 2 jaja

– prstohvat soli

– čaša jogurta

– ista ta čaša od jogurta “kisele” (gazirane) vode

– pola čaše ulja

– malo susama

Priprema:

Uključite rernu da se zagrije na 220 stepeni.

U međuvremenu, umutite dva jaja, dodajte unutra sir, jogurt, so, dobro promješajte, pa dodajte i jogurt i kiselu vodu i na kraju ulje.

Podmažite pleh (najbolje onaj dublji za đuveč, ali može poslužiti i bilo koji drugi) sa malo ulja.

Koru po koru mažite sa po kašikom pripremljenog fila i gužvajte ili sklapajte u oblike po želji, pa redajte u pleh dok ga ne ispunite. Slobodno “zgurajte” jufkice jednu uz drugu da napravite mjesto za svu količinu kora.

Potrudite se da vam ostane malo rijetkog ostatka fila za premazivanje/posipanje tako napravljene pite odozgo.

Naređanu i nafilovanu pitu pospite susamom.

Stavite u rernu da se peče na 200 stepeni 20 minuta. Ukoliko imate ventilirajuću rernu, biće dovoljno i 15 minuta za pečenje. Kada gibanica porumeni izvadite je iz rerne, prekrijte čistom krpom da se “istiša” i služite dok je vruća. Parčići će se sami odvajati.