Politika

Geoffrey Nice o Putinu, a spomenuo i BiH: Postoji niz posljedica...

Britanski advokat, glavni haški tužilac na suđenju Slobodanu Miloševicu, sir Geoffrey Nice govorio je u večerašnjem Pressingu o brojnim temam, kao i o tome da li postoji mogućnost da se Vladimir Putin izvede pred lice pravde?

FOTO: N1
FOTO: N1

Šta ovo znači za Putina?

“Mislim da je ovo izuzetno važan razvoj situacije. Ako ostavimo po strani pitanje da li će se Putin ikada izvesti pred sud, niko nije očekivao da će Milošević biti izveden pred sud. Ako ostavimo to po strani, on je označen kao tražen, kao osoba odgovorna za ratne zločine i ta oznaka će ostati na njemu do kraja života. Osim ako ga oslobode optužbe ili MKSJ povuče taj nalog što je malo vjerovatno. Postoji niz posljedica; ne može putovati u zemlje koje su pristupile MKSJ i ne vjerujem da će imati hrabrosti da putuje bilo gdje u svijetu”, kazao je Nice za N1.

“Druga posljedica je da postoji savez država koje podržavaju Ukrajinu. Mi znamo da je bilo nekih slabosti unutar saveza, neki koji su htjeli da se odmaknu kako bi imali jefitniji gas i naftu za svoje zemlje. Sada je to teže napraviti kada zemlja koju podržavaju vodi okarakterisani ratni zločinac”.

Činjenica da je Biden podržao ideju da Putin bude izveden pred lice pravde, to je moćna stvar. Ako ima neku svrhu, možemo Americi reći: Sjajno, došli ste do ovdje. Sada razmislite ne samo da podržite nego i potpišete MKSJ”, poručio je Nice.

Kaže da je tri puta bio u Ukrajini.

Tri puta sam bio u Ukrajini, pozvan sam da razgovaram sa ljudima i ne bih se stavljao u poziciju da dajem savjete Ukrajini. Rekao sam da razmotre mogućnost, da ne odustaju od prava i mogućnosti od suverene države, da sude ljudima koji čine zločine na njihovom terenu. Ako neko počini ozbiljne zločine na teritoriji vaše zemlje, onda je vaša privilegija i dužnost da im sudite. Relevantni jezici su ukrajinski i ruski. Ali treba postaviti pitanje kada bi Amerika i Kanada zaratile oko Aljaske ili Engleska i Škotska da li mislite da bi bilo koja od tih zemalja rekla da će zločincima suditi na Novom Zelandu!? Treba imati na umu da MKSJ radi po principu komplementarnosti što znači da je njegova jurisdikcija podređena jurisdikciji zemlje o kojoj se radi”.

“Jasno je da ako ga ne zamijeni neki drugi režim, ako ne preživi proces predaje moći i onda ga izruče kao Đinđić Miloševića, vjerovatno se neće pojaviti u sudnici. Milošević i Charles Paire u Liberiji su primjeri da ono što je malo vjerovatno se ipak može desiti. Trebamo vjerovati ali ne očajavati ako se to ne desi”.

“BiH je primjer kako i uz najbolju volju 25 godina suđenja i nesigurnosti znači da pitanje između moralnog i pogrešnog nije rješeno između bosanskih Srba i muslimana. Donose se odluke u RS koje se ne oslanjaju da je ovo “kriva strana””, poručio je Nice.

Pa ne osjećaju se krivim?

“Onda joj treba reći da je kriva”, kazao je.

Taj mentalitet nesigurnosti je utkan u sve. Haški tribunal nije imao na početku jedinstveno suđenje liderstvu da se uspostavi šta je moralno, šta je pogrešno.

Koliko je naslijeđe Haškog tribunala dovoljno da neki novi Milošević danas odustane od svojih namjera jer jednog dana može odgovarati?

“Trebamo imati historijsko pamćenje da rat koji je počeo u vašem gradu 1914. godine završio se obećanjem da će Kajzer biti suđenje, to je Versajski sporazum. Dozvoljeno mu je da slobodno živi u Holandiji. Ne znamo šta bi se njemu desilo da je Drugi svjetski raz bio drugačiji. Nirnberška suđenja su imala dosta presuda, pa je li to zaustavilo ljude?”, dodao je.

Šta bi se desilo da je Milošević dočekao kraj procesa?

“Da je osuđen, da li bi to učinilo neku razliku? Nadamo se da bi, ali ne znamo. Vi ponekad čujete anegdotalno priče o liderima u Africi, da ne žele uraditi nešto jer se boje suđenja. Kao i u nacionalnim jurisdikcijama vi ne znate koliko ljudi odvraćate od pljačke ili krađe zato što znaju da se ljudima za to sudi. Vi se nadate da će to djelovati ali ne možete biti sigurni. Sudstvo može imati efekta, može djelovati”.

Prihvati notifikacije