Svijet

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Vodeća politička krovna grupa Evropske unije, Evropska narodna stranka desnog centra (EPP), u četvrtak će podržati predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen za drugi mandat na čelu moćne izvršne vlasti bloka.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Bivša njemačka ministrica odbrane, von der Leyen, upravljala je Evropskom komisijom u posljednjih pet godina kroz pandemiju COVID-19, rusku invaziju na Ukrajinu 2022. i s njom povezanu energetsku krizu u Evropi.

Pročitajte još

Ona je nadzirala izlazak Britanije iz bloka, uvela je ambicioznije klimatske i ekološke politike i nadgledala novu zajedničku potrošnju EU na energitiku, zdravstvo i ekonomski oporavak nakon pandemije.

Ako je ponovo imenuju čelnici 27 zemalja članica EU, ona će imati još jedan mandat koji će odrediti politiku bloka u svim pitanjima, od visoke tehnologije i državne pomoći do nadzora kineskih ulaganja i sankcija Rusiji.

Trenutno viđena kao očigledan favorit za tu poziciju, von der Leyen bi započela novi mandat jer Evropa želi da ojača svoju odbranu i sigurnost dok Rusija vodi rat na njenim granicama, a Donald Trump očekuje povratak u Bijelu kuću.

Von der Leyen je jedini kandidat na današnjem glasanju u EPP, što predstavlja odskočnu dasku ka njenom vjerovatnom ponovnom imenovanju.

Delegati EPP glasali su od 08:15 sati po lokalnom vremenu, dok se objava rezultata očekuje od 10:15. Von der Leyen je potrebna apsolutna većina kako bi pobijedila – nešto što je čelnik EPP-a kazao u srijedu da će se sigurno desiti.

– Stojimo iza Ursule von der Leyen – izjavio je Manfred Weber.

– Evropa je na kušnji u ovom trenu. Suočavamo se s brojnim izazovima. Glasamo protiv ekstremista i molimo vas da glasate za ozbiljni centar, najveću stranku, Evropsku narodnu partiju. – kazao je on.

Uprkos porastu ekstremno desnih i populističkih partija u bloku, EPP je zadržala jasnu prednost među ostalim političkim grupama uoči izbora za Evropski parlament u junu, pokazuju istraživanja javnog mnijenja.

Najveća prepreka za von der Leyen da osvoji drugi mandat moglo bi biti glasanje u novom Evropskom parlamentu, gdje se očekuje da će euroskeptici osvojiti više mjesta. To bi moglo natjerati čelnicu Komisije da traži glasove van širokog tradicionalnog političkog centra, vjerovatno na štetu određenih politika, prenosi Reuters.