Ekonomija

Evropska centralna banka zabilježila prvi godišnji gubitak u dvije decenije

Gubitak bi bio još veći da Evropska centralna banka prošle godine nije iskoristila cjelokupnu rezervu za finansijske rizike od 6,6 milijardi eura.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Evropska centralna banka (ECB) je u 2023. godini zabilježila prvi godišnji gubitak u posljednjih 20 godina, pošto je prijavila minus od 1,3 milijarde eura za prošlu godinu.

Banka je registrirala značajne rashode kamata na ključne obaveze, dok su prihodi od kamata izostali jer mnoge kamate imaju fiksne stope ili duge rokove dospijeća, prenosi Tanjug.

Gubitak bi bio još veći da Evropska centralna banka prošle godine nije iskoristila cjelokupnu rezervu za finansijske rizike od 6,6 milijardi eura.

Evropska centralna banka je saopštila da očekuje dalje gubitke u narednih nekoliko godina, koji neće utjecati na “njenu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku”, prije nego što se vrati na održiv profit.

Kamatne stope

Zvaničnici Evropske centralne banke složili su se na posljednjem sastanku da je preuranjeno razgovarati o smanjenju kamatnih stopa uprkos nedavnim signalima da se inflacija širom eurozone smanjuje, navodi se u bilješkama objavljenim na stranici ECB-a.

Izrazili su zabrinutost da bi takav potez mogao biti preuranjen i da bi potencijalno mogao ometati ili odgoditi blagovremeni povratak inflacije na željeni nivo.

Bilješke potječu sa sastanka Evropske centralne banke, koji je održan 24. i 25. januara.

Upravno vijeće Evropske centralne banke je na kraju tog sastanka odlučilo da zadrži referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,5 posto, kamatnu stopu na depozite na četiri posto i marginalnu kamatnu stopu na 4,75 posto.

Banka je tada saopštila da ranija povećanja kamatnih stopa i dalje utječu na pooštravanje uvjeta finansiranja, smanjuju tražnju i time utječu na pad inflacije.

Prihvati notifikacije