Ekonomija

Evo u koja četiri slučaja banka vam ima pravo blokirati račun

Nekoliko građana obratilo se Faktoru kazavši da su im računi, radi se i o fizičkim i o pravnim licima, u Unicredit banci blokirani, uz pojašnjenje da su "neaktivni", iako na računima ima novca. 

FOTO: BHRT
FOTO: BHRT

Istovremeno, prema navodima istih građana koji insistiraju na anonimnosti, Unicredit banka naplaćuje održavanje računa i ostalih usluga, iako su računi blokirani. 

– Račun se može blokirati samo po četiri osnova. Ako imaju sredstva po mjenici, po nalogu suda i intervencijom Porezne uprave Fedearcije Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje BiH – kazali su nam u Agenciji za bankarstvo FBiH.

U ovoj finansijskoj instituciji kazali su nam da bilo koja banka ne može poduzimati korake koji nisu definisani ugovorom.

– Kada otvarate bilo koji račun u banci, potpisujete ugovor s preciznim odredbama. Ako je klijent potpisao ugovor u kojima je naznačeno da se i neaktivnom računu skida novac na ime vođena računa ili slično, onda banka ima pravo na to.

Bitna napomena, banka nema pravo “tjerati” klijenta u minus. Mora se obavijestiti klijent prije bilo koje odluke.U svakom slučaju, ako građani smatraju da se banka ne pridržava ugovora, neka se obrate Agenciji – naglašeno nam je u ovoj federalnoj instituciji. 

Pokušali smo saznati direktno od Unicredit banke šta se dešava s računima, ali do objave ovog teksta nisu odgovorili na naš upit.