Svijet

Evropa će kraj zime dočekati s većom zalihom plina nego je očekivano

Evropa će zbog toplijeg početka zime proljeće dočekati s većom zalihom plina nego što je ranije bilo očekivano. Ovo će biti olakšavajuća okolnost za Evropu koja se bori s do sada neviđenom energetskom krizom, pokazao je izvještaj Goldman Sachsa.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Pretpostavlja se da će evropske zalihe plina krajem marta biti popunjene u gotovo 30 posto svojih kapaciteta. Ranije se pretpostavljalo da će taj postotak biti manji, od 21 posto do 23 posto, rekli su jučer iz Goldman Sachsa. To će Evropi omogućiti da tokom ljeta lakše popuni zalihe za iduću zimu, dodali su.

“Ovo ljeto će trebati popuniti zalihe”, stoji u analizi. “Bit će izazov ponovo ih napuniti na bar 90 posto kapaciteta, zbog čega će smanjenje potražnje biti još aktuelnije”, dodali su, prenosi Index.hr.

Iz Goldman Sachsa su prethodno procijenili da će cijena plina po megavatsatu idućeg ljeta iznositi 180 eura. Po novim procjenama, taj iznos je za 55 eura manji. Izuzetno toplo vrijeme u sjeverozapadnoj Evropi, koje traje od kraja oktobra, smanjilo je cijene goriva brže nego što je bilo očekivano, napominju.

Prihvati notifikacije