Magazin

Evo kako da sačuvate slasni paradajz za ZIMU!

Ljeto je doba kada je svaka bašta prepuna mirisnih i ukusnih plodova, a koje svi volimo da vidimo na šarenoj ljetnjoj trpezi.

FOTO: CANVA
FOTO: CANVA

 Ukoliko imate višak povrća, najbolje je početi od PARADAJZA jer je najosjetljiviji.

Najlakši način da sačuvate paradajz je da ga jednostavno operete, osušite, spakujete u plastične kese i stavite u zamrzivač. Kasnije, kada budete imali vise vremena, možete da ga odmrznete kako bistenapravili sok ili sos.

Čeri paradajz možete oprati, osušiti, spakovati ga u tegle od pola kilograma. Zatim dodate 15-ak listova bosiljka, prstohvat soli i 2 kašike sirćeta. Napunite tegle maslinovim uljem, dobro zatvorite poklopce iprotresite da se sve promješa. Čuvajte ga na polici, na sobnoj temperature. Ovo je inače oprobani recept farmera iz Francuske.

Sušenje paradajza je nešto što nije baš tako jednostavno, naročito ako nemate sušaru u kojoj možete da obezbjedite vazduh bez vlage.

Mnogi paradajz suše na plehovima, ostavljajući ih na haube automobile kako bi sunce i toplota lima uradili posao. Međutim, paradajz možete sušiti i u kućnim uslovima. Pripremite pleh obložen pek papirom, a zatim operite paradajz i isjecite ga na kriške. Izvadite dio paradajza gdje se nalaze sjemenke i tečnost kako bi bio što manje vlažan. Kriške poredajte u pleh, a zatim ga stavite u rernu. Najbolje bibilo da se suši na 100 stepeni oko 5-6 sati. Nakon što se paradajz ohladi, poredajte ga u teglice sa maslinovim uljem i začinima po želji.

Sok od paradajza je uvijek dobra ideja, naročito za one koji vole da ga konzumiraju u ovom obliku. Izaberite plodove koji nisu oštećeni, isjeckajte ga i kuhajte dok ne omekša a zatim ga izblendajte. Mnogo je recepata koji uključuju upotrebu šećera i soli, ali je sok od paradajza moguće napraviti i bez ovih dodataka. Ukoliko ne koristite šećer, najbolje je da dodate bosiljak kao konzervans. Estragol, cineol i drugisastojci eteričnog ulja bosiljka sprečavaju razmnožavanje bakterija u hrani i uništavaju ih.

Sok sipajte u flaše i obavezno ostavite 1 cm prostora od vrha. Zatvorite boce poklopcima, a tegle zatim stavite u klučalu vodu. Nakon što izvadite tegle iz vode, ostavite ih da se ohlade pokrivene nekomprekrivkom preko noći. Sutradan dobro zatvorite sve tegle.

Naravno, ne treba ni da govorimo o tome da u kom god obliku želite da sačuvate paradajz, tegle i flaše treba da budu sterilne.