BiH

EUFOR: Nismo zaprimili dokaze koji bi potvrdili prisustvo bilo kakvih paravojnih kampova

EUFOR nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakavih paravojnih kampova na području Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovu informaciju za portal N1 potvrdili su iz EUFOR-a.

Naime, kako su kazali, EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u našoj zemlji.

EUFOR nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova. Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH.

Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima. Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa bh. vlastima kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje”, naveli su u odgovoru za N1.

Potom su dodali:

“EUFOR kontinuirnao ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu.EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje.

LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju”.

Na kraju su kazali kako je EUFOR posvećen snažnom partnerstvu sa BiH.

“EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH”.

Podsjetimo, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez dao je iskaz u Tužilaštvu BiH o navodima o postojanju kampova za paravojnu obuku. Helez je prošle sedmice u Pressingu na N1 kazao kako posjeduje informacije da u BiH, odnosno na teritoriji Republike Srpske postoje kampovi u kojima se provodi paravojna obuka i u koju su povremeno uključeni i pripadnici policije RS, piše N1.