Svijet

EU se mora pripremiti da donosi odluke kad bude imala više od 30 članica

Ministri su u četvrtak raspravljali o izazovima proširenja Evropske unije za do osam zemalja, uz značajne promjene u donošenju odluka, poljoprivredi i proračunima regionalne pomoći koje su potrebne ako se želi daljnji rast, javlja Reuters.

FOTO: VIJEĆE EVROPE
FOTO: VIJEĆE EVROPE

Razgovori između ministara za EU poslove 27 sadašnjih država članica u španskom gradu Murciji treba da postave temelje za samit EU 5. i 6. oktobra.

– Danas je vijeće koje priprema samit za 10 dana s raspravom o proširenju – rekao je francuski ministar za Evropu Laurence Boone novinarima pred početak sastanka.

Osam zemalja trenutno ima zvanični status kandidata za članstvo u EU – Turska, Ukrajina, Moldavija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija – dok su dvije, Gruzija i Kosovo, potencijalne zemlje kandidati.

– Moramo se pripremiti da donosimo odluke s više od 30 članica – rekla je njemačka ministrica za Evropu Anna Luhrmann.

Vodič za razgovore će biti dokument koji su pripremili francuski i njemački stručnjaci i koji poziva na radikalnu reviziju odlučivanja i finansiranja EU prije nego što može prihvatiti više zemalja do okvirnog roka od 2030. godine.

Donošenje odluka je ključno jer EU sada zahtijeva jednoglasnost po pitanju vanjske i sigurnosne politike, poreza, finansija EU, nekih oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i socijalne sigurnosti i zaštite.

To je već kritikovano od strane nekih vlada i stručnjaka kao značajno usporavanje ili čak blokiranje razvoja EU, jer se sve odluke u ovim oblastima moraju svesti na najmanji zajednički imenitelj.

Ipak, promjene bi zahtijevale izmjene ugovora EU, što je dug i težak proces koji bi i sam zahtijevao jednoglasnost.

– Već je teško donositi odluke među 27, tako da moramo reformirati način na koji funkcioniramo, našu institucionalnu strukturu, kako bismo ispravno radili s više država članica – rekao je portugalski ministar za Evropu Tiago Antunes.

– Također moramo sagledati uticaj proširenja na glavne politike EU kao što su poljoprivredna politika i regionalna politika, uticaj koji će imati na evropski budžet, a takođe ćemo razgovarati o diferenciranoj, postepenoj integraciji – rekao je on.

Prihvati notifikacije