Region

EU "greškom" izbacila Sloveniju

Na navedenom letku je karta Europe na kojoj su tamnoplavom bojom označeni teritoriji zemalja koje nisu članice EU. Tamnoplavom bojom je označena i Slovenija, iako je još 2004. ušla u EU.

eu slovenija
FOTO: DRUŠTVENA MREŽA X / PETER ŽERJAVIČ

Danas je u Europskom parlamentu, 100 dana prije izbora, dopisnicima iz Bruxellesa predstavljena opsežna kampanja koja će se odvijati sljedećih mjeseci, piše slovenski Delo. “Što Europa čini za mene? U mom kraju, u mom životu, u žarištu”, glasi jedan od slogana kojim se želi privući građane da u lipnju izađu na izbore.

Pročitajte još

Cilj je da građani saznaju što je EU učinila u njihovoj zemlji. Među materijalima je i letak koji ukratko opisuje kampanju “Šta Europa radi za mene?” Na navedenom letku je karta Europe na kojoj su tamnoplavom bojom označeni teritoriji zemalja koje nisu članice EU. 

Tamnoplavom bojom je označena i Slovenija, iako je još 2004. ušla u EU. Na objavu letka reagirao je europarlamentarac Matjaž Nemec. Uputio je protestnu notu istraživačkom centru i predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli. 

“Takva ‘pogreška‘ potpuno je neprihvatljiva i neprofesionalna. Letak je štetan i uvredljiv”, poručio je Nemec. Želi znati tko je odgovoran za pogrešku, traži uklanjanje letka, ali i ispriku. Europski parlament je okrivio štampariju. 

Javila se i slovenska diplomacija. Stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc pisao je šefu Metsolinog kabineta. Izrazio je razočaranje i zatražio da se greška ispravi, a materijal povuče. Predložio je javnu ispriku.

Prihvati notifikacije