Svijet

Erdogan svečano otvorio najveću biblioteku u Turskoj

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u petak je na ceremoniji u Istanbulu svečano otvorio najveću univerzitetsku biblioteku u državi, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: VYACHESLAV PROKOFYEV / EPA
FOTO: VYACHESLAV PROKOFYEV / EPA

Riječ je o bliblioteci pri Univerzitetu “Medeniyet” u Istanbulu, osnovanom 2010. godine koji broji 11 fakulteta, a pohađa ga 15.000 studenata. S 1.086 članova nastavnog kadra i 326 administrativnih radnika, univerzitet nudi više od 150 dodiplomskih i diplomskih programa.

Erdogan je tom prilikom govorio o razvoju i uspjehu koji je univerzitet ostvario u proteklom periodu.

Čestitao je akademskom osoblju na predanom radu uz ideju da je univerzitet civlizacija (tur. medeniyet – civilizacija, op.a).

Danas je ceremonijom kojoj je prisustvovao i Erdogan, svečano otvorena biblioteka koja posjeduje 28.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora na sedam spratova.

Podsjetio je kako je ova biblioteka opremljena i otvorena uz značajnu podršku Ziraat Banke.

“Na Univerzitetu ‘Medeniyet’ otvaramo najveću univerzitetsku biblioteku u državi, koja posjeduje bibliotečki fond od milion jedinica i istovremeno je može koristiti 3.000 ljudi. Poznato vam je da je trenutno najveća biblioteka u zemlji ona unutar Predsjedničkog kompleksa u Ankari s bibliotečkim fondom od pet miliona jedinica”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako će danas otvorena univerzitetska biblioteka nuditi niz pogodnosti svim korisnicima.

Govorio je i o školskim bibliotečkim fondovima te planovima za skoriji period.

Dodao je i kako u svim školama pri Ministarstvu obrazovanja postoje biblioteke. Odnosno, za veoma kratko vrijeme, biblioteke je dobilo više od 57.000 škola.

“Školske bibliotečke fondove u kratkom periodu smo utrostručili i povećali na 70 miliona, a do kraja godine to će biti 100 miliona”, kazao je Erdogan.

Ova impozantna biblioteka zadovoljava najviše standarde modernog vremena, a otvorena je 24 sata dnevno tokom cijele sedmice.

Tokom izgradnje mislilo se na maksimalnu ugodnost tokom čitanja pa su tako dizajnirani i stolovi za pojedince i grupe, čitaonice u kojima vlada potpuna tišina, ali i one u kojima je dozvoljeno razgovaranje. Biblioteka je opremljena i jastucima za sjedenje, prostorijama za odmor, a posjeduje i mesdžid, konferencijsku salu, kantinu i zatvoreni parking prostor.

Biblioteka će služiti ne samo studentima i akademskoj zajednici nego i svim građanima koji tu žele provesti vrijeme.

U biblioteci će biti organizirani i seminari te konferencije.

Prihvati notifikacije