Svijet

Erdogan izjavio da se Izraelu treba suditi za ratne zločine

Erdogan je također obećao da će se napori Turkiye nastaviti povećavati kako bi se osigurala adekvatna isporuka humanitarne pomoći Gazi.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani razgovarali su u ponedjeljak o tekućim izraelskim napadima u Gazi, prenosi Anadolu.

“Tokom sastanka razgovaralo se o najnovijim dešavanjima u izraelskom masakru u Gazi, naporima u postizanju prekida vatre i trajnog mira, te koracima koji su poduzeti i koji će se poduzeti za isporuku humanitarne pomoći Gazi”, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije pri predsjedništvu Turkiye.

Kako se navodi u saopštenju, Erdogan je naglasio da “Izrael mora snositi odgovornost za ratne zločine koje je počinio” i podvukao važnost međunarodne podrške, kao i pravnih napora da se Izrael pozove na odgovornost.

Erdogan je također obećao da će se napori Turkiye nastaviti povećavati kako bi se osigurala adekvatna isporuka humanitarne pomoći Gazi.

“Tokom sastanka ocijenjeni su i odnosi Turkiye i Katara, regionalna i globalna pitanja”, navodi se u saopštenju.

Sastanak je održan u palati Lusail u Dohi.

Prethodno su Turkiye i Katar potpisali 12 sporazuma o saradnji u različitim oblastima i zajedničku deklaraciju 9. sastanka Vrhovnog strateškog komiteta Turkiye i Katara.

Nakon tete-a-tete sastanka, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani su predsjedavali sastankom komiteta.

Prihvati notifikacije