Sarajevo

Epidemija morbila: U Kantonu Sarajevo se danas otvaraju 2 punkta za vakcinaciju djece

U Kantonu Sarajevo se sumnja na 11 slučajeva morbila kod djece, zbog čega će danas će biti otvorena dva punkta za vakcinaciju.

FOTO: N1
FOTO: N1

Zdravstveni radnici i resorni ministar pozivaju roditelje da vakcinišu djecu protiv morbila. Oglasili su se i iz Svjetske zdravstvene organizacija u BiH ističu da su potrebni hitni napori u oblasti vakcinacije.

Pročitajte još

Ademir Spahić iz JU Dom zdravlja KS, kazao je da je situacija ozbiljna, ali da ne treba dizati paniku. Problem je, ističe, što je stopa kalendarske vakcinacije ispod 40 posto.

“Kada uzmemo sve relevantne podatke s pedijatrijskih odjela, broj nevakcinisane djece u KS prelazi 3.000. Roditelji podliježu antivakcinalnim lobijima. Sada imamo povećanu potražnju za vakcinacijom djece iz tog razloga što će sutra biti proglašena epidemija morbila od Zavoda za javno zdravstvo KS”, rekao je jučer Spahić.

Danas će biti otvorena dva vakcinalna punkta – jedan u Saraj Polju (za pacijente iz Novog Grada, Hadžići, Trnovo i Ilidža) i u Vrazovoj (za pacijente iz Ilijaša, Vogošće, Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva). Naglašeno je da će se ovdje vršiti vakcinacija isključivo zdrave djece.

Istakao je kako nema dovoljno pedijatara, što je dugogodišnji problem. Jučer je upućen poziv svim pedijatrima u KS pa i onima u penziji.

“Kanton Sarajevo će morati napraviti mini reformu iako je neophodna potpuna reforma zdravstvenog sektora. I sada nema pedijatara u mnogim ambulantama. Ukupno ih ima 27, ali nisu uvijek svi u ‘pogonu’ zbog odmora, bolovanja i nepredviđenih situacija.

“Obzirom da moramo raditi i nedjeljom, mi smo u prekršaju jer kolektivni ugovor i zakon o radu kaže da radnik mora imati 48 sati neprekidnog odmora, to sada nije slučaj. I oni ne mogu da izdrže”, rekao je Spahić.

Dvoje djece bilo je i hospitalizovano.