BiH

Epidemija morbila nezaustavljiva: U Sarajevu čak 800 oboljelih, upozorenje liječnika alarmantno!

Epidemija morbila ne pokazuje znakove smirivanja u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu gdje je zabilježeno alarmantnih 800 oboljelih.

FOTO: ILUSTRACIJA/CRNA -HRONIKA
FOTO: ILUSTRACIJA/CRNA -HRONIKA

Svakim danom broj zaraženih djece raste, a nedostatak vakcinacije se ističe kao glavni uzrok širenja virusa.

Prema riječima infektologa Denisa Žepića, liječenje morbila se svodi na ublažavanje simptoma, slično kao kod liječenja prehlade ili obične viroze.

Preporučuje se primjena kapi ili spreja za oči u slučaju hunjavice ili iritacije očiju, te spreja za grlo ili ispiranje čajem od žalfije kod grlobolje. Ukoliko se javi povišena temperatura, preporučuje se uzimanje analgetika ili antipiretika poput paracetamola ili ibuprofena, piše crna-hronika.

Važno je naglasiti i značaj mirovanja i unošenja dovoljno vitamina tijekom liječenja. Morbili su visokozarazna bolest koja se brzo širi, posebno putem kašlja, kihanja i direktnog kontakta s inficiranom osobom.

Virus morbila može ostati aktivan u zraku ili na površinama do dva sata, olakšavajući tako brzo širenje zaraze.

Pročitajte još

Uz rastući broj oboljelih od morbila, važno je da se preduzmu sve potrebne mjere kako bi se zaustavilo daljnje širenje epidemije i zaštitilo stanovništvo, ističe pododjel za javno zdravstvo Vlade Distrikta Brčko BiH, koji je prijavio 28 novih slučajeva morbila u ovoj godini.