IT

Elon Musk otkrio nešto čega se cijelo čovječanstvo već duže vrijeme plaši

Umjetna inteligencija koja je pametnija od bilo koga na Zemlji mogla bi postojati iduće godine, osim ako snaga i računalni zahtjevi sektora prije toga ne postanu neodrživi, rekao je Elon Musk.

FOTO: STRINGER /AA
FOTO: STRINGER /AA

Predviđanje označava oštro pooštravanje prethodne Muskove tvrdnje da će superinteligentna umjetna inteligencija postojati do 2029.

“Pretpostavljam da ćemo vjerojatno krajem sljedeće godine imati AI koji je pametniji od bilo kojeg čovjeka”, rekao je Musk u intervjuu koji je prenosio uživo na svojoj društvenoj mreži X. To je predviđanje napravljeno uz ogradu da bi sve veći zahtjevi za snagom i nestašica najmoćnijih AI čipova za obuku mogli ograničiti sposobnost umjetne inteligencije u bliskoj budućnosti”, piše Guardian, prenosi Index.hr.

“Prošle godine bilo je ograničenja s čipovima. Ljudi nisu mogli dobiti dovoljno Nvidijinih čipova. Ove godine prelazi se na napajanje naponskim transformatorom. Za godinu-dvije ostaje samo opskrba strujom”, rekao je Musk.

Pročitajte još

Musk je 2023., kada je predvidio pet do šest godina do pojave superinteligentnog AI-ja, bio glasno zabrinut zbog posljedica. Govoreći usporedo s pokretanjem svog AI start-upa xAI te godine, rekao je: “Da mogu pritisnuti pauzu na AI ili stvarno naprednu AI digitalnu superinteligenciju, ja bih to učinio. Ne čini se da je to realno pa će xAI u biti izgraditi AI. Na dobar način, nadam se.”

“Zapravo nam je važno brinuti o budućnosti Terminatora kako bismo izbjegli budućnost Terminatora”, dodao je Musk, referirajući se na film u kojem samosvjestan računalni sustav vodi rat protiv čovječanstva.

Godinu dana kasnije xAI čvrsto pokušava predvoditi razvoj superinteligencije. U nedavnom intervjuu Musk je rekao da je najnovija verzija njegovog chatbota Grok AI jednaka GPT-4, vodećem modelu OpenAI-ja. GPT-4 je star više od godinu dana, a konkurenti su već upoznali ili premašili njegove mogućnosti, a Anthropicov Claude 3 Opus općenito se smatra novim tržišnim liderom.

Poduzetnikova predviđanja dosad se nisu pokazivala pretjerano točnima. 2016. je pogrešno prognozirao da će u roku od dvije godine biti moguće da Tesla autonomno vozi od New Yorka do Los Angelesa, a iste je godine rekao da će njegova raketna kompanija SpaceX letjeti na Mars 2018., ali to još uvijek nije ostvareno.

Iduće godine Musk je sugerirao da će njegov prvi proizvod Neuralink pokretača moždanih čipova biti na tržištu “za otprilike četiri godine”. Prvi čovjek dobio je implantat od tvrtke sedam godina kasnije.