Svijet

Ekstremni ljevičari napali tvornicu Tesla u Njemčakoj

Pripadnici radikalne ljevičarske grupe Vulkangruppe preuzeli su odgovornost za napad.

FOTO: EPA/FILIP SINGER
FOTO: EPA/FILIP SINGER

Elon Musk, direktor Tesle, u utorak se nakon napada na svoju tvornicu automobila kod Berlina, koji su izveli ekstremni ljevičari, obrušio na grupe koje je nazvao “glupim ekoteroristima”, prenosi Al Jazeera Balkans.

Pročitajte još

Napad na tvornicu Tesla automobila je uzrokovao nestanak struje, prenosi Hina.

Hitne službe pozvane su rano u utorak nakon izvještaja o električnom stubu koji gori jugoistočno od Berlina u blizini Tesline tvornice.

Požar je ugašen, ali je oštećenje vodova prekinulo napajanje tvornice električnih automobila, koja se nalazi u pokrajini Brandenburg, kao i okolnih sela.

Ili se radi o najglupljm ekoteroristima na svijetu ili su samo pijuni onih koji nemaju dobre namjere prema okolišu – napisao je Musk na platformi X, prenosi Hina.

Zaustavljanje proizvodnje električnih vozila, radije nego vozila na fosilna goriva, je izrazito glupo – napisao je šef Tesle, a zadnji dio rečenice je napisao na njemačkom (ist extrem dumm).

Zapaljeni električni stup izazvao je nestanak struje u području tvornice te je stala proizvodnja u evropskom postrojenju za Tesla vozila – Grunhideu.

Tvornica je morala biti evakuirana.

Pripadnici radikalne ljevičarske grupe Vulkangruppe preuzeli su odgovornost za napad.

U emailu su optužili američkog proizvođača automobila za “ekstremne uvjete eksploatacije”. Našom sabotažom postavili smo sebi cilj postići najveće moguće zamračenje Gigafactoryja – stoji u saopćenju grupe.

Grupa je istaknula zabrinutost zbog uticaja postrojenja na okoliš i njegovog učinka na lokalno vodosnabdijevanje. Osjećamo povezanost sa svim ljudima koji neće dopustiti da Tesla zatvori slavinu – dodala je grupa.

Policija je priopćila da je pokrenula istragu zbog sumnje na podmetanje požara.

Michael Stuebgen, ministar unutrašnjih poslova Brandenburga, rekao je da bi, ako se potvrdi podmetanje požara, to bio “perfidan napad na električnu infrastrukturu”. Hiljade ljudi su odsječene od osnovnog snabdijevanja i dovedene u opasnost. Pravna država će na takav čin sabotaže reagirati najžešće – kazao je.

Struja je ponovno uspostavljena nakon nekoliko sati u obližnjim gradovima i selima, ali tvornica je ostala bez energije, a vlasti su rekle da će vjerovatno trebati nekoliko dana da je ponovno uspostave.

Kompanija Tesla otvorila je tvornicu u martu 2022, postavljajući izazov njemačkim proizvođačima automobila na njihovom terenu.