Svijet

Ovo je najbogatiji čovjek na svijet, prestigao Muska

Vrijednost Muskove tvrtke Tesla u četvrtak je na burzi pala za 13 posto, zbog čega je Musk izgubio preko 18 milijardi dolara. Istovremeno, dionice LVMH-a u petak su zabilježile veliki uzlet.

FOTO: EPA/MARTIN BUREAU
FOTO: EPA/MARTIN BUREAU

Bernard Arnault, milijarder i šef globalnog konglomerata luksuznih brendova LVMH, prestigao je Elona Muska i postao najbogatiji čovjek svijeta.

Bogatstvo Arnaulta i njegove obitelji poraslo je u petak za 23.6 milijardi dolara i doseglo 207.8 milijardi dolara, nadmašivši tako bogatstvo direktora Tesle Elona Muska od 204.5 milijardi dolara, pokazuje Forbesova rang-lista koja se mijenja u stvarnom vremenu. Arnault je stigao na mjesto broj 1 u petak, 26. januara 2024.

Vrijednost Muskove tvrtke Tesla u četvrtak je na burzi pala za 13 posto, zbog čega je Musk izgubio preko 18 milijardi dolara.

Istovremeno, dionice LVMH-a u petak su zabilježile veliki uzlet: vrijednost im je porasla za preko 13 posto do 11 ujutro, izazvana snažnom prodajom. Tržišna kapitalizacija LVMH-a u petak je dosegla 388.8 milijardi dolara, dok Tesla na burzi vrijedi 586.14 milijardi dolara, piše Forbes.

LVMH je 2021. kupio Tiffany & Co. za gotovo 16 milijardi dolara, a to se smatra najvećom akvizicijom nekog luksuznog brenda u povijesti. Arnaultovo dioničarsko društvo Agache podržava VC tvrtku Aglaé Ventures koja, kako izvještava Forbes, investira u biznise kao što su Netflix i ByteDance – matična tvrtka TikToka.

Arnault ima petero djece, a svi rade u LVMH-u. Nedavno je dvojicu svojih sinova imenovao u odbor konglomerata, gdje već sjedi drugih dvoje djece, a sve u želji da osigura dugoročnu kontrolu obitelji nad svojim poslovnim carstvom.