IT

Muskov SpaceX uspješno lansirao najmoćniju raketu na svijetu (VIDEO)

SpaceX je danas iz trećeg pokušaja uspješno lansirao Starship, najmoćniju raketu na svijetu, ključnu za NASA-ine planove.

FOTO: EPA/ ADAM DAVIS
FOTO: EPA/ ADAM DAVIS

Krajnji cilj ovog programa je prijevoz i slijetanje astronauta na Mjesec, kao i udaljenije destinacije kasnije u ovome desetljeću, kao i ispunjenje nada Elona Muska o mogućem naseljavanju Marsa.

Dva prethodna pokušaja završila su spektakularnim eksplozijama, premda to i nije bilo nužno loše, jer je kompanija usvojila brz pristup metodi pokušaja i pogrešaka da bi ubrzala razvoj, a ta je strategija u prošlosti rezultirala uspjehom.

Lansiranje se dogodilo oko 13 sati po srednjoeuropskom vremenu, nakon što je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) jučer za to dala zeleno svjetlo.

Kada se spoje dvije faze Starshipa, raketa je visoka 121 metar i visinom nadmašuje Kip slobode. Njegov Super Heavy Booster pri lansiranju proizvodi 74.3 meganjutna potiska, što je gotovo dvostruko više od druge najjače rakete na svijetu, NASA-ina Space Launch Systema (SLS), iako je potonji sada u potpunosti operativan, piše Index.hr.

Starshipov treći test lansiranja u potpuno složenoj konfiguraciji bit će najambiciozniji dosad. Osim što bi trebao otići više i dalje, među ciljevima su otvaranje i zatvaranje Starshipovih vrata za koristan teret da bi se testirala njegova sposobnost isporuke satelita i drugog tereta u svemir.

Još jedan od ciljeva koje bi ovaj put trebao ispuniti SpaceX je ponovno paljenje motora u svemiru i pokušaj izvođenja testova na raketi koji bi trebali pridonijeti da se utre put međusobnom punjenju goriva u orbiti za sve buduće Starshipove.