Zdravlje

Eliksir za JAK IMUNITET od meda i bijelog luka: Ovi sastojci će ublažiti kašalj i umiriti upalu grla

Ova domaća mješavina kombinuje dva dobro poznata sastojka iz ostav, sirovi bijeli luk i med.

FOTO: ARHIV/ FOKUS
FOTO: ARHIV/ FOKUS

Ovu slatko-začinjenu mješavinu mnogi svrstavaju u prirodni eliksir zdravlja.

Proces pripreme fermentisanog bijelog luka u medu je jednostavan, a koraci su sljedeći:

Sirovi bijeli luk stavite u teglu, prelijte medom i čuvajte na hladnom mjestu da fermentira.

Svakog drugog dana teglu treba okrenuti naopako tako da sav bijeli luk bude prekriven medom.

Transformacija počinje kada se sokovi od bijelog luka pomiješaju sa medom, razgrađujući obje komponente hemijski.

Pročitajte još

 Med je poznat po svojim umirujućim i antiinflamatornim svojstvima.

 Drugim riječima, može pomoći u smanjenju proizvodnje sluzi, ublažiti kašalj i umiriti upalu grla.

Med ima antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti bakterije koje uzrokuju upalu grla. Bijeli luk je, s druge strane, bogat alicinom, organskim jedinjenjem koje je povezano sa njegovim zdravstvenim prednostima, piše Glas Srpske.

 Bijeli luk pomaže u jačanju imuniteta, djeluje protivupalno i pomaže u održavanju dobrog zdravlje srca.