Ekonomija

Ekonomija Gaze je opala za preko 80 posto zbog izraelskih napada

Ekonomija Gaze se u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjila za više od 80 posto zbog izraelskih napada, saopćila je u četvrtak Svjetska banka.

FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Arhiva

U izvještaju, banka je navela da su napadi na palestinsku enklavu od oktobra doveli do masovnih gubitaka života i da su posljedice sukoba na palestinsku ekonomiju bile posljedične.

BDP je pao sa otprilike 670 miliona dolara u trećem kvartalu na otprilike 90 miliona dolara u četvrtom kvartalu, navedeno je.

Saopćeno je da je palestinska ekonomija doživjela jedan od najvećih šokova zabilježenih u novijoj ekonomskoj historiji od početka sukoba.

“Gotovo sva ekonomska aktivnost u Gazi je zaustavljena. Očekuje se da će sukob ostaviti trajne posljedice na pogođeno stanovništvo u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali, daleko iznad svake ekonomske procjene”, saopćeno je.

U izvještaju se također navodi da je oko 1,7 miliona Palestinaca koji žive u Gazi, oko 75 posto ukupnog stanovništva Gaze, interno raseljeno, a cjelokupno stanovništvo od 2,3 miliona pati od nedostatka hrane, vode, struje, goriva i lijekova .

“Uočeni nivo oštećenja i uništenja osnovnih sredstava je katastrofalan”, dodaje se.

Broj poginulih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra, prema jutrošnjim podacima, povećan je na 29.410.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Prihvati notifikacije