Politika

Duraković uzvraća: Nije mi Dodik dao funkciju potpredsjednika RS-a

U Banja Luci je sinoć održana svečanost povodom Dana državnosti BiH na kojoj su bili prisutni i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

FOTO: ĆAMIL DURAKOVIĆ/FACEBOOK/MDODIK.OFFICIAL/INSTAGRAM/KOLAŽ
FOTO: ĆAMIL DURAKOVIĆ/FACEBOOK/MDODIK.OFFICIAL/INSTAGRAM/KOLAŽ

Uobičajeno, predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer je opet negirao obilježavanje Dana državnosti navodeći da to nije državni praznik, te je Komšića optužio za provokacije.

Dodik je prozvao i Durakovića, navodeći da on na tom događaju u Banja Luci nije predstavljao RS jer za to nije imao njegovu saglasnost kao predsjednika bh. entiteta.

Komentirajući ove navode, Duraković je kazao kako je funkcija potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska izborna, a ne namještenička.

– Prema tome, nije meni Dodik dao tu funkciju nego je ona Ustavom definisana. Mene su birali građani. To je opredjeljenje građana, ali i moje opredjeljenje.

Jesam potpredsjednik, tako sam pozvan i tako sam se obratio. Ići tom nekom retorikom minimiziranja nekoga samo će dodatno komplikovati međuetničke odnose.

Nećemo pristati na bilo kakve ucjene. Od početka mandata sam odao poštovanje institucijama RS-a i zastavi i svemu onom što jedan entitet jeste.

Međutim, država BiH ne može biti podređena entitetu, ma ko to mislio i htio, pa bio i Dodik.

Sve dok se poštuje država BiH, institucije entiteta bit će poštovane u maksimumu kako je to propisano.

Naše poštovanje imaju, pozivamo ih na razum i međusobno poštovanje, a ukoliko je to nemoguće, pa Bože moj. Nećemo odustati od naše ljubavi prema Bosni i Hercegovini – kazao je Duraković.

O sinoćnjoj svečanosti je rekao da je to već drugi put da se u Banja Luci obilježava bilo šta što ima veze s državom Bosnom i Hercegovinom.

– Ovaj put je to bio Dan državnosti. Htjeli smo pokazati da je država Bosna i Hercegovina na cijelom njenom teritoriju i da niko ne može umanjiti značaj države i ne može nam zabraniti da svoju državu osjećamo svojom bez obzira na kojem njenom dijelu živimo.

Svečana akademija je bila ugodna, bilo je dosta građana iz Banja Luke, ali i drugih gradova entiteta RS. Imali smo goste iz FBiH – rekao je Duraković za Hayat.

Prihvati notifikacije