Chef Duje Pisac odlučio je s Joškom Škokićem u partnerstvu otvoriti ćevabdžinicu u Jokera koja će se zvati “Chevap by Duje Pisac”. Ne vjeruju u reklamu, društvene mreže, marketing i ostala dostignuća zapadne civilizacije.
Vijest o otvorenju novog mjesta i fenomenalnim ćevapima odlučili su prenijeti podijelivši 3.000 porcija ćevapa u somunu. Ljudi su bili u takvom deliriju da smo primili niz poruka čiji je zaključak bio jedinstven: “ne sjećamo se da smo ovako dobre ćevape jeli u Sarajevu ili Beogradu, a kamoli kod nas”, piše Jutarnji list.
– Meni ne treba mnogo, samo da ljudi jednom probaju ćevape koje radimo. Kad ja vidim suze radosnice u kutu oka dok ljudi guštaju u ćevapima, pa to vam, šinjorina moja, niko ne može platit – prepričava Duje Pisac scene koje podsjećaju na one iz Fellinijevih filmova, pune žamora, guštanja i života.
Duje Pisac se nakon 27 godina po Njemačkoj, Belgiji i Americi odlučio vratiti u Split i zaključiti svoju inozemnu karijeru. Dosta mu je života vani, želi se posvetiti obitelji koju, kako kaže u šali, ponovno upoznaje i sve su to neki fini ljudi. Zadnji angažman prije dolaska u Hrvatsku odradio je u Frankfurtu gdje je vodio kuhinju restorana nogometnog kluba Eintrecht, a potom je u Hrvatskoj radio kao chef restorana Maestro u Splitu. Spomenuli smo mu kako smo čuli da ljudi pričaju da ovakvih ćevapa nema ni u Sarajevu ni u Beogradu.
– Nema. U to ćete se sami uvjeriti. Pa Zvezdini igrači jedu moje ćevape. Ja ih šaljem u beogradski restoran Temperament – otkrio je Duje i dodao.
– Sve mora biti savršeno. Ako ima neki proizvod koji možete kupiti s police, ne vidim razloga da dolazite jesti k meni. Kajmak je iz Travnika, takvog nema kod nas, a somun je iz Vakufa. Tamo čovjek posebno radi za nas. Ne filozofira, nego zna napraviti dobar somun. Tu je samo voda, sol, brašno i kvasac, a peče ga u krušnoj peći. Nije to sve, dobar somun uz ćevape treba malo natopiti telećom juhom i on voli biljnu masnoću, tako da vam na kraju ispadne ovako hrskav s jedne strane, a sočan s druge – ispričao je Duje.
– Recept znamo Škokić i ja. Takav smo i ugovor sastavili. Ako tko od nas kaže recept, ovaj drugi bi ga ogulio, ne bi u životu ništa više trebao raditi, ali mi surađujemo godinama i povjerenje je najbitnije. Evo, da sad ponudimo recept za 200.000 eura, ja vam garantiram da postoje ljudi koji bi to platili – govori Duje.
Meso za ćevape bi trebalo odležati, a tek se onda melje – Duje to, naravno, ne prepušta nikome nego ga sami melju. Porcija od 10 ćevapa (250 g mesa), porcija domaćeg pomfrita (Duje se ježi na onaj kupovni), ajvar i kajmak bit će 65 kuna.
– Mnogim ljudima je puno dati za ručak 100 kuna. Ovdje znaju što jedu, meso je prvoklasno, ajvar se pravi samo od pečenih paprika, ne dodaju se balancane, kajmak iz Travnika i dobar somun, domaći pomfrit i to je jedan dobar obrok.
Duje otkriva kako će ćevabdžinica “Chevap by Duje Pisac” u Jokera početi s radom sredinom novembra, a oko maja planiraju otvoriti još jednu u centru Splita.