Region

Split, okolina i obližnji otoci pogođeni nazapamćenim poplavama, Trogir i Hvar pod vodom

SPLIT i okolicu pogodilo je danas jako kišno nevrijeme, a zbog dizanja razine mora uslijed niskog atmosferskog tlaka poplavljene su ceste, zbog čega je ponegdje bio otežan promet.

FOTO: SCREENSHOT / FACEBOOK
FOTO: SCREENSHOT / FACEBOOK

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosila se na stajaću vodu na cestama te izlijevanje mora koje je zabilježeno u Trogiru u blizini starog čiovskog mosta, gdje je dionica od 150 metara ceste i zatvorena.

U jutarnjim satima na cesti iz mjesta Dubci u općini Zadvarje prema Splitu na dvije je kolničke trake palo stablo koje su naposljetku uklonili vatrogasci koji su i u splitskom Nazorovom prilazu micali stablo koje je palo na osobno vozilo.

Voda na prometnicama i ulicama zabilježena je i u Starigradu, Jelsi i Milni na Hvaru kao i na otoku Braču.

Dalmacija u središtu Genovske ciklone

Prema riječima Rade Popadića iz Crometea, udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, cijela je Dalmacija u središtu jesenske Genovske ciklone.

“Do 17 sati dvije se postaje ističu po broju oborina na dnevnoj bazi, i to postaja Roglići na Biokovu, gdje je palo 103 litara po četvornom metru, u Vrgorcu i Biteliću kod Hrvaca zabilježeno je 90 litara kiše po četvornom metru, a situacija u Splitu je različita. I dok je na istoku grada palo desetak litara kiše po kvadratu, na zapadu je zabilježeno 20“, ističe Popadić.

Zbog nepovoljnih su vremenskih uvjeta, prema izvješću HAK-a, u prekidu su katamaranske linije Vis – Split, Jelsa – Bol – Split, brodska linija Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i trajektne Ubli – Vela Luka – Split, Split – Vela Luka – Ubli s polaskom iz Splita u 5 sati, Vis-Split kao i brzobrodske linije s polaskom iz Milne za Split preko Rogača, s polaskom iz Splita za Rogač te polaskom iz Rogača za Split u 15:30 i ona s polaskom iz Splita za Rogač i Milnu.

U prekidu su i brodska linija Komiža-Biševo, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, trajektna linija Sućuraj- Drvenik kao i trajektna linija 638 Sumartin-Makarska.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na srednjem i sjevernom Jadranu brod Marko Polo će na međunarodnoj liniji L053 Split-Ancona umjesto večeras u 19:45 isploviti iz Ancone sutra u 6:30. Ukrcaj putnika i vozila bit će u predviđeno vrijeme. Dolazak broda u luku Split je u 15 sati, javlja HAK

Prihvati notifikacije