Život

Preminuo je Šjor Meho, Sarajlija kojeg su Splićani posebno voljeli. A, on je volio Želju

Preminuo je Meho Hrapović, gospodin koji bi vam se nasmijao kad god bi vam se susreli pogledi u prolazu, a morali ste kraj njega proći. Meho je bio gospodin, u pravom smislu te riječi.

FOTO: ARHIV / FKŽ
FOTO: ARHIV / FKŽ

Ne samo gospodin, bio je raja, u divnom tekstu Slobodna Dalmacija oprostila se od “svog” Sarajlije, inače oca istaknutog sarajevskog fudbalskog menadžera Nedima Hrapovića…

Rođenog Sarajliju mogli ste vidjeti na splitskom Pazaru gdje je prodavao šešire duže od 50 godina. Premda je bio iznimno skroman, postao je upečatljiva figura u Splitu, a ostavio je velik trag u Sarajevu i regionalnom nogometu.

“Jedan je Hrapović Meho” – tako je pisalo na transparentu koji su navijači Fudbalskog kluba “Željezničar” iz Sarajeva 2010. godine razvili na Poljudu na prijateljskoj utakmici s “Hajdukom”.

Oni koji su poznavali Mehu razumjeli su zašto se za tog čovjeka razvio transparent na Poljudu, i to na mjestu gdje se idealno stopila njegova ljubav prema rodnom Sarajevu i Splitu.

– Zavolio sam Split, Split je zavolio mene. Godinama sam dolazio prodavati šešire na Svetog Duju, pa bi onda znao produžiti i ljetnu sezonu, i tako malo-pomalo, evo me ovdje već 50 godina! Moji mi Bosanci kažu da sam postao pravi Dalmoš. Ovdje su me ljudi prihvatili kao da sam njihov rođeni, osjećam se ovdje kao u svojoj kući – hvalio je tada sugovornik splitsku gostoljubivost.

Srećom, neke dobre ljude uočite za života, a novinarka Slobodne Dalmacije Gabrijela Radanović je uočila je tada Mehu i napravila priču s njim. Nije ostao neprimijećen, kako je uopće mogao.

Provela je s njim dan na štandu, pričali su o obiteljskoj tradiciji kitničarstva koja je duga cijelo stoljeće, a učinila je od njega vrsnog majstora u tom poslu. S obzirom na to da je Mehin otac imao, kako je tada kazao, “fabriku kapa”, a zanat se, znamo, prenosi s oca na sina, tako je i Meho izučio obrt i on je svoje znanje prenio na svoga sina Edina, koji će naslijediti posao. Svoje je umijeće iz rodnoga grada preselio i pod Marjan.

Imaju i radnju kraj Begove džamije u Sarajevu, a sin Edin prije nekoliko godina nam je kazao da se neće baciti u ‘profitabilniji’ posao već s tom radnjom želi sačuvati stari štih Sarajeva, za što i dobiva poticaje od gradske vlasti. Edin je, kao što je bio i otac Meho, vatreni navijač “Želje”, a upravo je po Edinu Spreči, legendarnom igraču kluba s Grbavice, i dobio ime.

Meho je volio “Želju”, a ljubav je bila uzvraćena.

– S tugom i žaljenjem obavještavamo javnost da je preminuo Meho Hrapović, veliki navijač FK Željezničar. FK Željezničar izražava najiskrenije saučešće porodici Hrapović, prijateljima i svim ožalošćenima – objavili su na društvenim mrežama kluba i na kraju mu poručili – “Zakucat će bar još jednom…”

Prihvati notifikacije