U neoficijelnom razgovoru sa jednim dubrovačkim posjetiocem Sarajevo Film Festivala dotakli smo se teme hrane u Sarajevu i generalno na primorju. Koliko se cijene dižu u nebesa jel’ se nešto dešava kao u slučaju SFF-a, ili što si bliže plaži kada skokneš na more.
Dubrovčanin ne skriva ogorčenost zbog činjenice da u svom gradu više nema toliko lokala kao prije u kojima bi mogao jeftino platiti marendu, ali je ipak oduševljen onim šta je Dubrovniku donio restoran EZZA našeg proslavljenog Edina Džeke.
– Prošle godine stvarno nije imao sreće, jer se restoran kasno otvorio i onda je nastala jesenja sezona. Međutim, ove godine je počeo kada svi počinju, od 01. petog i za tri mjeseca je potukao 170 nimalo loših restorana, prema ocjenama posjetilaca. Jedan restoran je nedodirljiv, ali ovo je zasigurno drugi najbolji u Dubrovniku – priča nam naš sagovornik i dodaje:
– Komadi mesa su impresivno pripremljeni, mislim da su neki Makedonci kuhari, dok je šef Bosanac. Jeo sam u Amsetrdamu jednom kobe steak i želio sam da uporedim i moram priznati da je ovaj dubrovački bolji. Sve, sve, od hrane, ambijenta, atmosfere, lokacije je na najvišem mogućem svjetskom nivou, a naravno sve to prate i cijene. I ako vam neko kaže da su pretjerane on veze nema sa svjetskom klasom restorana – kaže Dubrovčanin.
Inače kobe steak košta 90 eura, burger je 25, kafa 4 eura, ali i Dubrovnik je Dubrovnik i ima svoju klijentelu.
– Porede nas s Monte Carlom. Iskreno više bih volio da nas zaobilaze veliki kruzeri, tada bi se možda mogli približiti Monte Carlu. Ovako, u jednom danu dođe 5.000 ljudi, a bolje bi bilo da se umjesto tih 5.000 iskrca desetak tipa Davida Beckhama, ili slične zvijezde – smatra naš sagovornik.