Svijet

Države G7 postigle dogovor o zatvaranju elektrana na ugalj do 2035.

Ministri energetike grupe sedam ekonomski vodećih zemalja (G7) dogovorili su se u ponedjeljak da će njihove države zatvoriti termoelektrane na ugalj najkasnije do 2035. godine, u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

“Imamo dogovor o postepenom izbacivanju uglja u prvoj polovini 2030-ih“, rekao je Andrew Bowie, britanski ministar zadužen za energetsku sigurnost za italijansku televiziju Class CNBC.

Dodao je da je ovo historijski sporazum, koji nisu uspjeli postići na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2023 (COP28) u Dubaiju.

“Dakle, prilično je nevjerovatno da se nacije G7 okupe za stolom da pošalju taj signal svijetu – da smo mi, napredne svjetske ekonomije, posvećene postepenom izbacivanju uglja do početka 2030-ih”, kazao je Bowie.

Pročitajte još

Italijanski ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin najavio je da će ministri koji prisustvuju sastanku u Torinu finalizirati sporazum u utorak+.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije te Evropske komisije.