Sarajevo

Drugo izdanje Stojčevac 5K opravdalo očekivanja, na poznatom izletištu uživale sve generacije 

Drugo izdanje humanitarne trke Stojčevac 5K, koja se u organizaciji Općine Ilidža održala danas na poznatom ilidžanskom izletištu, u potpunosti je opravdala očekivanja. 

FOTO: OPĆINA ILIDŽA
FOTO: OPĆINA ILIDŽA

Cjelodnevni sportsko-zabavni program počeo je u 10 sati “Porodičnim danom” koji je obilovao brojnim sadržajima za najmlađe posjetioce Stojčevca. Pored brojnih sportskih poligona djeca su bila u prilici pokazati svoje umijeće iz likovnog, učestovati u mini-trci, naučiti pružanje prve pomoći, družiti se s izviđačima i maskotama, a mogli su i ukrasiti svoje lice. 

Sve ove aktivnosti bile su besplatne, kao i sladoled koji je serviran od 13 sati, a kompletan program “Porodičnog dana” trajao je sve do 15 sati, kada su počele i finalne pripreme za humanitarnu trku Stojčevac 5K. 

Baš kao što je to i prije same organizacije najavljivano ovogodišnje izdanje brojem učesnika nadmašilo je trku koja je održana prošlog ljeta, a koja je bila rekordna u Bosni i Hercegovini po broju trkača. 

Svi učesnici su, bez obzira na plasman, po završetku trke imali samo riječi hvale za sportsku manifestaciju koja se održava u jedinstvenom ambijentu Stojčevca i Velike aleje i već je zaradila posebno mjesto kod trkača u našoj zemlji. Za razliku od premijerne trke ove godine se trčalo certificiranom stazom. 

Trku čiji je tehnički organizator bila JU KSiRC Ilidža, a koja je ove godine privukla više od 700 učesnika, s najbržim vremenom (17:45) istrčali su Alen Memić i Zaim Imamović, koji su zajedno prošli kroz cilj, a kroz međusobni dogovor na najviše mjesto na pobjedničkom postolju popeo se Memić. Treće mjesto pripalo je Ilhanu Lokvančiću s vremenom 18:12, a mladi fudbaler Famosa okitio se i titulom najbržeg Ilidžanca, koju je osvojio i prošle godine. 

Titulu najbrže na Stojčevcu osvojenu prošle godine odbranila je Amela Trožić, koja je trku završila s vremenom 19:42, dok je druga bila Iryna Aniechkina (23:28), koja je ujedno bila i najbrža Ilidžanka, baš kao i prošle godine. Treća pozicija u ženskoj konkurenciji pripala je Marijeti Perić (24:03). 

Ajša Mešanović (1956. godište) bila je najstarija učesnica, a najmlađi učesnik bio je Adin Mujezinović (2016. godište). Nagrade su dobili i Hana Lihovac (2014.) kao najmlađa djevojčica, ali Mustafa Suljić (2014.) koji je bio najbrži u konkurenciji najmlađih učesnika.  

Prijatelji humanitarne trke osigurali su vrijedne i zanimljive nagrade za sve, dok je kompletna iznos od uplaćenih startnina otišao humanitarnim udruženjima.  

Vaučer u iznosu od 5.000 KM načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, koji je također bio među trkačima, uručio je Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka. Vaučer od 3.000 KM pripao je Udruženju penzionera Ilidža, dok će 2.000 KM biti uplaćeno na račun Udruženju oboljelih od celijakije No Gluten. 

– Mislim da smo uspjeli nadmašiti premijerno izdanje humanitarne trke Stojčevac 5K ali i ponuditi dodatni cjelodnevni sadržaj za sve generacije. Broj trkača kao i broj posjetilaca obavezuje nas da već naredne godine, ako Bog da, budemo još bolji, s još nekim novim sadržajima – rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, te dodao: 

– Vjerujem da ćemo ići u pravcu da pored 5K trke imamo i 10K trku, a ni trail trku od Stojčevca do Hrasničkog stana ne bi trebalo isključiti iz potencijalnih noviteta za 2024. godinu. Posebno mi je drago da je “Porodični dan” okupio veliki broj djece i njihovih roditelja, te da se mogli besplatno uživati u svim sadržajima. 

Na kraju načelnik je naglasio kako će trka i u budućnosti biti humanitarnog karaktera, a cjelodnevni sadržaji bit će na program i narednog ljeta. 

Sinoć su svi posjetioci Stojčevca nakon trke mogli uživati u muzičkom programu, dok se na velikom videozidu pratila utakmica Portugal – Bosna i Hercegovina. Nažalost poraz Zmajeva je malo narušio sjajnu atmosferu koja je jučer vladala na poznatnom izletištu podno Igmana o kojem brine KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.