Magazin

Doručak s mirisom djetinjstva - košta malo, toliko je zdrav da ga treba jesti bar jednom sedmično

Ukusan, zdrav i veoma hranljiv, sprema se za manje od 15 minuta i veoma je jeftin.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Palenta je jedno vrlo zanimljivo jelo, a smatra se da je nastala u severnoj Italiji i to u selima severne Italije. Pravi se od kukuruznog griza. Ovo je ujedno i najprostije jelo na svetu verovatno, zato što danas možete da kupite u kesici kukuruzni griz, odnosno samu palentu, koja se kasnije može pripremati na različite načine.

Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz, koji se meša sa proključalom vodom i tako nastaje jelo koje su obožavali naši stariji, ali koje treba i mi da obožavamo s obzirom na sva zdrava svojstva koja sadrži.

Palentu bi trebalo da konzumiramo bar jednom nedeljno jer čisti creva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno da vam govorimo koliko je zdraviji izbor od pekare.

Recept:

Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite kašičicu soli i kašičicu masla ili ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dvije i po kašike palente. Mješajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta.

Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno sjeme, sjemenke suncokreta, ajvar… Ili zalijte samo pavlakom ili sirom i uživajte u obroku.