Krofne su omiljena poslastica mnogih, a gotovo svaka domaćica ima svoj recept za njih.
Tradicionalno se prže u dubokom ulju, ali sve je popularnija opcija onih koje se peku u rerni, jer uz njih možete uživati bez grižnje savjesti.
Sastojci Brašno: 1/2 kilogramaJaja: 1 komadŽumanca: 1 komadKvasac: 5 gramaŠećer: 2 kašikeMlijeko: 30 mililitaraMargarin: 1 kašikaKora od limuna: 1 komadŠećer u prahu: Po željiSol: 1/2 kašičiceUlje: Po želji
Način pripreme:
Pomiješajte toplo mlijeko s kvascem. Dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostavite da nadođe.
U brašno dodajte jaje, žumance, sol, ostatak šećera i narasli kvasac pa sve zajedno izmiješajte.
Dodajte ulje, istopljeni margarin i limunovu koricu. Ponovo sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Prekrijte napravljeno tijesto i ostavite nekoliko sati ili dok se ne udvostruči.
Razvijte tijesto na radnoj površini koju ste pobrašnili.
Kada ste razvili (debljina prsta), uzmite čašu i oblikujte krofne.
Ostavite 10 minuta a zatim preokrenite i ponovo ostavite 15 minuta da još malo nadođu.
Zagrijte ulje u tavi na manjoj temperaturi.
Prilikom pečenja krofni tava mora biti poklopljena.
Pecite krofne uz konsantno okretanje.
Pazite da krofne ne dobiju smeđu boju jer bi postale tvrde.
Kada su gotove, izvadite ih na paprine maramice i pospite šećerom u prahu.
Po vlastitoj želji ih punite pa poslužite.