Zdravlje

Doktor s Harvarda: Pet prehrambenih navika koje pomažu kod upala

Hronične upale srž su mnogih bolesti, uključujući i autoimune bolesti u kojima tijelo pogrešno napada vlastita tkiva. Takvi procesi mogu uzrokovati simptome poput umora, bolova u zglobovima, probavnih smetnji i mnogih drugih. Iako ne postoji univerzalni lijek, određene prehrambene i životne navike mogu pomoći u kontroli upala i ublažavanju simptoma.

FOTO: SCREENSHOT: INSTAGRAM/@DRSHINTANIFORYOURHEALTH/FOTO:SHUTTERSTOCK
FOTO: SCREENSHOT: INSTAGRAM/@DRSHINTANIFORYOURHEALTH/FOTO:SHUTTERSTOCK

Dr. Terry Shintani, liječnik školovan na Harvardu, podijelio je pet ključnih savjeta koji mogu pomoći s kontroliranjem upala.

Uključite više šarenog voća i povrća u prehranu

Prema dr. Shintaniju, raznoliko voće i povrće bogato je antioksidansima, vitaminima i fitonutrijentima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i uravnotežuju imunološki odgovor. “Što je boja intenzivnija, to je više hranjivih tvari koje mogu ublažiti upalne procese”, poručuje stručnjak, prenosi SheFinds.

Pročitajte još

Ograničite unos prerađenih ugljikohidrata

Namirnice poput bijelog kruha, slatkiša i pekarskih proizvoda mogu izazvati nagli porast šećera i inzulina u krvi, što potiče stvaranje citokina, molekula koje imaju važnu ulogu u nastanku upale.

Smanjite zasićene masnoće i birajte zdravije izvore masti

Zasićene masti koje se nalaze u masnijem mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i procesiranoj hrani mogu potaknuti stvaranje upalnih tvari. Dr. Shintani preporučuje zamjenu tih masti zdravijima, poput onih iz ribe, orašastih plodova, maslinovog ulja i sjemenki.

Jedite više vlakana za zdravu crijevnu floru

“Vlakna fermentacijom u crijevima stvaraju kratkolančane masne kiseline poput butirata, koji ima snažno protuupalno djelovanje”, objašnjava dr. Shintani. Dodaje da cjelovite žitarice i mahunarke djeluju kao prirodni prebiotici, potičući rast korisnih bakterija u crijevima i jačajući imunitet, prenosi SheFinds.

Pripazite na unos omega-6 masnih kiselina

Iako su omega-6 masne kiseline važne u malim količinama, suvremena prehrana često sadrži neravnotežu – previše omega-6, a premalo omega-3. Takva disproporcija može poticati upalu. Stoga je važno smanjiti unos industrijskih ulja i povećati unos masne ribe i lanenih sjemenki, koji su prirodni izvori omega-3 masnoća.