Sarajevo

Dogodovštine s SFF-a: Znate li kome je najmanje dobro tokom Festivala?

Četvrti dan Sarajevo Film Festivala protekao je mirno. Tako bi izgledao izvještaj da se radi o ratnim uslovima, ali zaista je tako. Prva tri dana obilovala su zvjezdanim prahom finim, počasna Srca Sarajeva uručena su planetarno popularnim glumcima, a četvrti je pak obilježio film Svjetla Sarajeva sa frontmenomm Zabranjenog Pušenja Sejom Sexonom u glavnoj, odnosno ulozi naratora.

FOTO: AMER ČULIĆ / RINGIER
FOTO: AMER ČULIĆ / RINGIER

Toliko je dobar film, da naprosto moraju organizovati neke dodatne projekcije – poručio nam je jedan od gledalaca nakon projekcije u Cineplexxu.

I organizatori Festivala upravo su poslušali nečujni prijedlog našeg sagovornika, pa će dodatna projekcija biti upriličena i večeras u Ljetnom kinu Novo Sarajevo uz unpluged koncert Zabranjenog Pušenja poslije.

U Cineplexxu je također bila upriličena projekcija prve dvije epizode serije “Pad” Bojana Vuletića s ultrapopularnim “Tomom” Milanom Marićem, u kojoj zapaženu rolu ima i naš ponajbolji glumac Izudin Bajrović. Radnja je smještena u Jugoslaviji 1993. a odvija se nakon što popularni glumac Ivan Maslać slučajno učini dvostruko ubistvo.

Kada je noćni život u pitanju u Hotelu Evropa organiziran je Unicredit party, filmska agencija Zona i Anila Gajević tradicionalni prijem i zabavu održali su na krovu šoping centra Alta, a zanimljivo je bilo i na privatnom partiju na Terasi gdje je muziku puštao jučer nagraženi reditelj Dalibor Matanić.

Iako sve izgleda blistavo i glamurozno kada je SFF u pitanju, nije baš da svima u ovim danima cjetaju ruže. Reporter Bosnainfo proveo je neko vrijeme s “predstavnicima” najnezadovoljnijih skupina. Jedna su radnici Hitne pomoći, a druga tehničari koji se brinu da svaka projekcija protekne besprijekorno.

– Znate šta je najveći najgore, što ja imam recimo projekciju koja završava u pola dva ujutro, i ako je jedan čovjek unutra, morate ostati dodatnih sat, sat i po tu zbog jednog čovjeka. A osim toga, nebitno koliko je gledalaca, nakon svakog gašenja projektora, potrebno je ostati određeni period dok se projektor ne ohladi – kazao nam je jedan od tehničara.

Tehnička podrška, location manageri, titleri… sve je to jedan uvezani organizam bez kojeg ne bi mogli vidjeti nijednu projekciju, ali malo kome je to vidljivo i jasno, pa zato poseban respekt ide prema njima.