BiH

DODIKU SE (NE) ŽIVI S NAMA Miting"Srpska te zove" pokazao nastavak propagandnih aktivnosti u RS-u

Miting "Srpska te zove" u Banjoj Luci bio je ponovno izlaganje isprane retorike nacionalizma, ovaj put upakovano uz ratne pjesme četničkog pokreta i iskrivljene narative o pravdi.

Srpska te zove
FOTO: TOK TV

Skup nije ostvario značajniji uspjeh, pokazujući se kao još jedan u nizu događaja koji se oslanjaju na zastarjele i podijeljene ideologije, umjesto da teže ka pomirenju i napretku.

Oslanjati se na pomoć drugih država često je znak nemoći, a ne snage. No, razmotrimo stvari korak po korak.

Pročitajte još

U Banjaluci je održan skup pristalica vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke Milorada Dodika proruski orjentisanog predsjednika Republike Srpske i drugih stranaka na vlasti u ovom entitetu. Skup pod parolom “Srpska te zove” koji su deklarativno organizovala udruženja proistekla iz rata devedesetih, bio je usmjeren protiv nacrta rezolucije UN-a o Srebrenici, koja predviđa osudu poricanja genocida. Skup su podržali i pojedini zvaničnici Srbije, a na skupu je bilo i zastava s likovima osuđenog ratnog zločinca i ruskog predsjednika.

Kako je to izgledalo mogli smo i sami vidjeti. No, ipak smo pitali za riječ struke. Sa nama danas ovaj skup prokomentarisat će i Almir Terzić, politički analitičar koji objašnjava koji prethodni koraci su doveli do ovog mitinga u Banjaluci.

Miting pod nazivom “Srpska te zove”, koji je imao za cilj podržavanje stava protiv predložene rezolucije UN-a o Srebrenici, okupio je oko 15 hiljada ljudi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Simbolika na mitingu bila je jasno izražena kroz ikonografiju, uključujući slike Vladimira Putina i Ratka Mladića, kao i simbole poput amblema na zastavi Republike Srpske i dvoglavog orla sa četiri ocila. Događaj je bio dodatno pojačan prisustvom brojnih učesnika koji su stigli u desetinama autobusa iz Srbije, čime su izrazili svoju podršku stavovima Republike Srpske i Srbije.

– Ukoliko se održava bilo kakav miting, protest ili bilo šta što se iskazuje neki vid nezadovoljstva ili neslaganja, mislim da je nije korektno da na njima učestvuju zvaničnici druge države. Na skupovima u Banjaluci nije bilo kako Ane Brnabić tako ni bilo koga drugoga iz druge države, jer se na taj način direktno povezuje interes Srbije za miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Isto mislim i za simbole drugih država. Ovaj miting je bio potpuno nepotreban osim što je bio “koristan” za dizanje tenzija i što je koristio političkoj grupaciji oko SNSD-a jer su na ovaj način pokušali da natjeraju cijelokupnu političku javnost u RS-u… Jer, neko ih ugoržava, prijeti im nestankom. Odavno poznate matrice da će “usvajanjem Rezolucije o Srebrenici nestati RS” je zapravo laž koja se u eter gura namjerno – govori Terzić za Bosnainfo.

Iznenađujuće prisustvo Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i potpredsjednika PDP-a, na mitingu „Srpska te zove“ izazvalo je brojne polemike. Ovaj skup, jasno podržan od strane vladajućih struktura, nije naišao na odobravanje unutar samog PDP-a, što dodatno komplikuje Stanivukovićevo učešće. Unatoč tome što je njegova partija jasno odbila poziv za učešće, Stanivuković je ne samo prisustvovao, već je i aktivno pozvao građane da se pridruže događaju.

Ovaj potez može se tumačiti kao politički raskol ili kao lična inicijativa koja potencijalno podriva jedinstvo i stavove njegove partije. Takva odluka dovodi u pitanje njegovu političku kohereziju i odanost principima za koje se PDP zalaže, stvarajući dodatne tenzije unutar opozicije. Stanivukovićevo prisustvo na mitingu možda šalje poruku podrške vlastima koje su često na meti kritika zbog autoritarnih tendencija i pokušaja revizije istorijskih činjenica, što dodatno komplikuje već zamršenu političku scenu u Bosni i Hercegovini.

– Kada se počnu dizati nacionalne tenzije sasvim je jasno da ukoliko se ne pojavite na nekom od tih skupova sve će strelice da budu uprte u tebe što znači da ćete odmah biti proglašeni kao izdajnik. Također imate priliku da čujete kako je opozicija izdajnik srpskog naroda. Nekako imamo problem što se generalno stvara atmosfera u kojoj aktuelni politički predstavnik vlasti je predstavnik naroda. Mi u Bosni i Hercegovini generalno moramo da razbijamo takve fame, jer jedino tako ćemo uspjeti. Jer prije svega uvijek kažem srpski narod je više od Milorada Dodika – dodaje on.

Podsjetimo, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini nedavno je izdala saopštenje u kojem se osuđuje negiranje genocida, ističući da takvo ponašanje predstavlja ne samo kršenje zakona, već i ozbiljnu prijetnju stabilnosti države. Ambasada je naglasila da je negiranje genocida “uvreda žrtvama svih nacionalnosti,” podcrtavajući potrebu za poštovanjem i priznavanjem patnje svih zajednica koje su pogođene tragičnim događajima iz prošlosti.

Ovo saopštenje dolazi u trenutku kada pojedini politički skupovi i izjave visokih zvaničnika u regionu ponovo izazivaju zabrinutost i napetosti na međunarodnoj sceni, ukazujući na važnost održavanja pravde i istine u cilju izgradnje mirnijeg i stabilnijeg društva.