Politika

Dodik tvrdi da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, a "Srbija nije"! Sud je to nazvao UZP-om

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik reagovao je danas na izjave Gordana Grlića Radmana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik reagovao je danas na izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zbog knjige koja se promoviše u Sarajevu, a koja uključuje i Hrvatsku kao agresora na BiH.

Dodik je rekao da se šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman danas, nakon sponzorisanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, poziva na održivost BiH kao zajednice dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Nije mu smetalo ni to što su za rezoluciju u UN-u lobirala dva ‘bošnjačka’ člana Predsjedništva. A načela jednakosti se sjetio zbog knjige koja je promovisana u Sarajevu, a koja Srbiju i Hrvatsku tretira kao agresore na BiH”, rekao je Dodik.

Ako regularna vojska Hrvatske nije bila u ratu na teritoriji BiH, Dodik je rekao da bi bilo dobro da Grlić Radman objasni ko je sravnio sa zemljom Mrkonjić Grad.

Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala nijednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O učešću Hrvatske u ratu u BiH izjasnio se i sud kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat”, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se u BiH više puta javlja kao sponzor, s tim da bi neka sponzorstva sada rado zaboravila, ali ne može zbog presuda Suda na čije odluke se Radman danas poziva, ali u drugom kontekstu.

“Hrvatska bi sada trebalo bar da šuti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Radman je reagovao je zbog knjige koja je predstavljena u Sarajevu, navodeći da će se morati objasniti narativ kojim se “iskrivljuju činjenice i historijska istina”.

Grlić Radman je istakao da se nikako ne mogu upoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako “ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata”.