BiH

DUŠAN JANJIĆ JASAN: "Politika Milorada Dodika gura Srbiju u međunarodnu izolaciju"

Nižu se reakcije nakon mitinga pod sloganom "Srpska te zove" koji je jučer održan u Banjaluci. Poruke sa ovog skupa za N1 komentarisao je Dušan Janjić, politički analitičar.

FOTO: MEDIA CENTAR
FOTO: MEDIA CENTAR

”Sve me to podsjetilo na ”događanje naroda” kada je sve počelo, vjerovatno je to memorija Vučića on je nastao u tom pokretu. Ovdje se jednostavno žrtve i sjećanje na rat zloupotrebljava. To je viktimizacija Srba i Srbije, što radi vlast Srbije. Sve će to trajati i očigledno je da im je, što se tiče vlasti Vučića, potrebna mobilizacija”, objašnjava Janjić.

Narativ političkih lidera Srbije u vezi Rezolucije o genocidu Janjić označava ”pucanjem u vlastite noge”.

”To sve govori o slabosti i raspada sistema vrijednosti i razlaganja Republike Srpske, opozicija je tako konačno smogla snage da se ne pojavi što je dobra vijest. Jučerašnjim mitingom se podstakla politika novih sukoba i napravljen je korak više, ovo je prvi put da je javno Dodik proklamovao ujedinjenje Republike Srpske i Srbije u prisustvu dva predstavnika Vlade Srbije što obavezuje Srbiji. To je dovođenje u pitanje Vučićevih priča o tzv. poštovanju teritorijalnog integriteta BiH. Srbija se uz pomoć Milorada Dodika gura u međunarodnu izolaciju i to nije daleko”, izjavio je Janjić.

Smatra da je posljednjim izjavama o secesiji Republike Srpske Milorad Dodik prešao granicu. Političke elite koje ga podržavaju, poruka je Janjića, na gubitništvu profitiraju.