BiH

Dodik reagovao na saopćenje Ambasade SAD-a i prozvao Murphyja

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagovao je na saopćenje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u kojem je njegova retorika opisana kao opasna za sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U komentaru na izjavu, Dodik se posebno osvrnuo na ambasadora Michaela Murphyja.

Pročitajte još

“Gospodine Murphy, onaj ko vam je pisao izjavu, očigledno je opisao vas, a vi ste u taj opis ubacili moje ime. Vaši postupci i retorika su opasni po BiH”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako je djelovanje Murphyja neprijateljsko prema svim građanima BiH.

“Vi urušavate suverenitet BiH jer joj namećete tutora i pretvarate je u protektorat. Vi rušite Ustav BiH podržavajući suspendovanje parlamenta kao vrhovne i jedine zakonodavne vlasti. Vi BiH činite sve ono loše za šta optužujete druge”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Američka ambasada u BiH reagovalo je povodom izjava Milorada Dodika te su još jednom ponovili kako su njegove prijetnje opasne.

Također, naglašeno je kako je Dodikovo destabilizirajuće djelovanje takvo da će imati posljedice ne samo za njega već i za sve građane BiH.

“Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju. Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Američke Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru”, naveli su.

Prihvati notifikacije