BiH

Ambasada SAD podijelila ŠOKANTAN izvještaj obavještajaca: Djelovanje Dodika moglo bi dovesti do sukoba...

Nacionalistički lideri će vjerovatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti...

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutralizira međunarodni nadzor u BiH i osigura secesiju, njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosanskog) stanovništva…

Obavještajna zajednica SAD-a objavila je godišnji izvještaj o procjenama ugroženosti, a u jednom dijelu izvještaja spominje se i sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu. Ovaj izvještaj danas je prenijela Ambasada SAD u BiH. 

Pročitajte još

Godišnja procjena prijetnje američke obavještajne zajednice je, kako pojašnjavaju, javni dokument koji svake godine priprema Ured direktora nacionalnih obavještajnih službi, a on odražava kolektivne uvide američke obavještajne zajednice i fokusira se na najdirektnije i najozbiljnije prijetnje Sjedinjenim Državama prvenstveno tokom predstojeće godine.

Jedna kategorija prijetnji su potencijalna unutardržavna previranja.

“Godišnja procjena opasnosti za Balkan i Bosnu i Hercegovinu bila je jasna i jasna: ‘Lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutralizira međunarodni nadzor u Bosni i osigura de facto secesiju za svoju Republiku Srpsku.

Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosanskog muslimanskog) stanovništva da ojačaju vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i moguće dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli preplaviti mirovne snage”, objavila je Ambasada SAD u BiH na platformi X.

U djelu godišnje procjene koja se odnosi na Balkan stoji: 

“Zapadni Balkan će se vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024.

Nacionalistički lideri će vjerovatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjski akteri će ojačati i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili euroatlantske institucije.

Sukobi između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti doveli su do smrti i povreda, uključujući povrede NATO mirovnih snaga, 2023. godine.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe nadzor međunarodne zajednice nad Bosnom da bi osigurao de facto secesiju za svoju Republiku Srpsku.