Region

DODIK PORUČIO IZ BEOGRADA Dan Republike biće 15. februara, ne odustajem od toga

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da deklaracija koja će danas biti usvojena rehabilituje srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

cvijanovic milorad dodik vucic
FOTO: SRNA

Dodik je ponovio da neće odustati od toga da se 15. februar obilježava i kao Dan Republike Srpske, a da 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske.

“Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnost”, rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Dodik smatra da samo srpski državni i nacionalni interes nema alternative.

“Deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa”, rekao je Dodik.

Pročitajte još

Dodik je istakao da će deklaracija biti usvojena i skupštinama Srpske i Srbije, a odnosi na položaje i odgovore na najaktuelnija pitanja. “Neki će misliti da to nije dobro, ali danas smo u vremenu kada nema oklijevanja”, rekao je Dodik i istakao potrebu da srpski narod rehabilituje svoju snagu.

“Srpski narod želi mir i danas to govori i na Svesrpskom saboru, izjavio Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u okviru Svesrpskog sabora.

Dodik je istakao da ovo okupljanje treba biti pozdravljeno i od komšija, naglasivši da Srbi poštuju svakoga, svačiji idnetitet. Dodik je istakao da je Srpska pravoslavna crkva za srpski narod institucija koja je očuvala identitet gotovo u nemogućim okolnostima. Dodik je istakao da Srpska želi jaku Srbija, koja je posljednje decenije neprepoznatljiva.

“Srbija se vraća na pozicije da brani Dejtonski sporazum, zahvljajući predsjedniku Aleksandru Vučiću vratila se i obilježavanju zajedničkih datuma iz istorije”, podsjetio je Dodik. On je naveo da je ponosan na Vučića što je u deklaraciji koja će danas biti usvojena odbio sve napade, te zahvalio svima koji su radili na tom važnom dokumentu. “Ostanimo privrženi tome da se sastajemo svake dvije godine. Razumite da nam je veoma teško ostati u BiH sa onima koji nam nameću etiketu genocidnosti”, zaključio je Dodik.

Za rezoluciju o Srebrenici, Dodik je rekao da treba znati su oni koji su je podržali natjerali Srbe da u kolektivno pamćenje stave te zle namjere.

On je takođe istakao je danas u Beogradu da su okolnosti na međunarodnom planu promijenjene i da je zato važno da srpski narod na Svesrpskom saboru definiše i da odgovore na otvorena pitanja.

“Multipolarni svijet koji dolazi je nešto drugo od onoga što je bio svijet dominacije jedne strane i mi moramo da razumijemo te odnose, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to razumije bolje nego drugi”, rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpskoj kojoj prisustvuje i Vučić.

Dodik je podsjetio na sramni čin u UN kada su srpskom narodu htjeli da nametnu etiketu “genocidnog”, te naglasio da Srbi moraju trajno da odaju priznanje Vučiću i da stanu iza njegove borbe.

Prema Dodikovim riječima, srpski narod u Srbiji, Crnoj Gori i BiH su Srbi i to se mora stalno afirmisati. On je istakao da srpski narod ne želi nikoga da ugrozi.

Dodik je rekao da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Srbije i Republike Srpske, koja svoje vrijednosti baštini u svojim istorijskim korijenima, sa Kosova.

Predsjednik Srpske ukazao je da je važno istaći da je Srpska bila zadovoljna autonomijom iz Dejtonskog sporazuma, ali da je to je srušeno nizom godina i raznim akrobacijama dovedeno u pitanje. On je ponovio da je Srpskoj oteto više od 90 odsto ovlaštenja prema Dejtonskom sporazumu zarad imaginacije BiH, nekih sanjanih iluzija koje dolaze sa strane, namećući srpskom narodu način života koji nije adekvatan. “Zato je važno da damo odgovore i da oni budu jedinstveni”, zaključio je Dodik, prenosi Srna.