Politika

Dodik: Posjeta Putinu bila u svrhu jačanja saradnje između RS i Rusije

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Banja Luci da je veoma zadovoljan posjetom Rusiji i sastankom s predsjednikom Vladimirom Putinom, navodeći da ta posjeta nije ništa drugo osim jačanja saradnje.

FOTO: VLADA RS/ARHIV
FOTO: VLADA RS/ARHIV

Sumirajući višednevnu posjetu Bjelorusiji i Ruskoj Federaciji, Dodik je ponovio stavove da RS neće uvoditi sankcije Rusiji, što Putin jako cijeni, kao i da ne žele učiniti ništa da BiH postane članica NATO-a.

Dodik tvrdi da je Ruska Federacija u prošloj godini bila najveći investitor u BiH te da mnogi žele sakriti taj podatak.

Naveo je također da je s Putinom dogovorio i druge aranžmane koje će naknadno obznaniti te da je dogovorio nastavak isporuke plina BiH po istim okolnostima.

Pročitajte još

Kaže da Ruska Federacija i Putin imaju pozitivan stav prema očuvanju mira u BiH, kao i da Rusija “brani Dejtonski sporazum od SAD-a”.

Govorio je i o posjeti Minsku, gdje se sastao s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, kazavši da je kabinet predsjednika RS, kao donaciju, iz Bjelorusije naručio 10 savremenih ekoloških autobusa za 10 gradova u RS koji će se koristiti za besplatan prijevoz učenicima i studentima.

Dodik je na pres-konferenciji kazao da je u svakodnevnom kontaktu sa ljudima iz Evropske unije u vezi odluke Evropske komisije o kandidatskom statusu te da će sa članovim koalicije na državnom nivou održati sastanak 27. februara u poslijepodnevnim satima u Mostaru kako bi se dogovorili oko određenih pojedinosti.

Prihvati notifikacije