Svijet

Članice OSCE-a podijeljene zbog ruskog prisustva ministarskom sastanku

Godišnji sastanak ministara vanjskih poslova Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u četvrtak podijelio je zemlje članice, a baltičke zemlje i Ukrajina odbili su prisustvovati zbog prisustva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i pozvali su i druge da učine isto.

FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

OSCE je naslijednica organizacije osnovane tokom Hladnog rata kao forum za angažman sovjetskih i zapadnih sila, ali je sada u velikoj mjeri paralizirana jer Rusija nastavlja da koristi ono što je praktično pravo veta koje svaka zemlja ima u tijelu za sigurnost i prava. Terenske misije na Balkanu i Centralnoj Aziji se nastavljaju.

Sjedinjene Države i njihove saveznice nastoje istovremeno održati OSCE u životu i pozvati Rusiju na odgovornost zbog njene invazije na Ukrajinu. One prisustvuju sastancima dok ističu da osuđuju akcije Moskve. Kako možete razgovarati s agresorom koji čini genocid, punu agresiju na drugu državu članicu Ukrajinu? – upitao je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna na sastanku sa svojim kolegama iz drugih zemalja članica NATO-a.

Estonija je trebala da preuzme godišnje predsjedanje OSCE, ali Rusija je mjesecima to blokirala. Dogovor u posljednjem trenutku da neutralna Malta preuzme predsjedanje također mora biti formalno odobren na sastanku OSCE-a u četvrtak i petak u Skoplju, čiji je domaćin sadašnja predsjedajuća Sjeverna Makedonija.

Poljska, koja je bila domaćin posljednjeg takozvanog Ministarskog vijeća prije godinu dana, devet mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu, tada nije pozvala Lavrova. Tako sam odlučio da zajedno sa svojim kolegama iz Latvije i Litvanije, kao i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova ne učestvujem na sastanku u Skoplju, jer mislim da umjesto da sjedimo zajedno s Lavrovom za stolom, Lavrovu treba suditi za ratne zločine – kazao je Tsahkna.

Situacija u OSCE trenutno ima tendenciju da odražava širu diplomatsku stvarnost u Ukrajini. Dok samo Bjelorusija redovno staje na stranu Rusije na sastancima OSCE, ovosedmični odsutni zabrinuti su da se opredjeljenje zapadnih sila da podrže Ukrajinu koleba.

Sjedinjene Države trude se da ih razuvjere dok tvrde da je OSCE, s obzirom na različite standarde koje podržava i koje je Rusija također potpisala, pravo mjesto za pozivanje Moskve na odgovornost.

Prije svega nemamo planirane interakcije a Rusijom. Također nećemo prihvatiti bilo kakav povratak na uobičajene aktivnosti u jeku ove agresije, koja je rezultirala najvećim kopnenim ratom na evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata – izjavio je novinarima američki ambasador pri OSCE-u Michael Carpenter.

Puno je urađeno na razotkrivanju ruskih zločina i očekujem da će to biti tema osude ruske agresije na Ukrajinu, u svim njenim oblicima – kazao je.

Kasnije je, međutim, postalo jasno da će američki državni sekretar Antony Blinken prisustvovati sastancima sa svojim sjevernomakedonskim kolegom i istomišljenicima samo u srijedu, a otići će prije nego što djednica Ministarskog vijeća počne u četvrtak.

OSCE nije jedino međunarodno tijelo gdje se sastaju Zapad i Rusija. Lavrov i dalje prisustvuje dešavanjima Grupe 20 širom svijeta i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Prošle je sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio virtualni sastanak G20 da održi osmominutni govor u kome je rat u Ukrajini nazvao “tragedijom” koja se uskoro mora završiti.

Što se tiče sadržaja, ulozi u Skoplju su mali. Nakon što je predsjedanje razriješeno, glavno otvoreno pitanje je da li će četvero najviših zvaničnika OSCE-a, među kojima i glavnoj tajnici Helgu Schmid, biti produžen mandat.

Zemlje koje odsustvuju strahuju, međutim, da će Lavrov iskoristiti sastanak kao platformu, i svi sastanci s drugim zemljama osim čvrstog saveznika Bjelorusije pažljivo će se pratiti.

Desilo se da zemlja agresor ima veto i na neki način pokušava da otme agendu OSCE. Mislim da je to jednostavno pogrešno – kazao je latvijski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins novinarima na sastanku NATO-a.

Također svojom akcijom skrećemo pažnju na ono što mislimo da je temeljni problem koji se mora riješiti – dodao je on, prenosi Reuters.